Život

Zostanú v srdciach: Títo známi Slováci nás v roku 2021 navždy opustili

"Humorista, dramatik, prozaik, textár, herec, režisér, moderátor a spevák Milan Lasica navždy odišiel vo veku 81 rokov."

TASR, 31. decembra 2021 13:20
Kombosnímka. Foto: TASR

TASR prináša prvú časť výberovej chronológie slovenských osobností, ktoré nás opustili počas roka 2021.


JANUÁR


7. januára - Moderátor, publicista a redaktor Michal Tvarožek, ktorý spojil svoj profesionálny život s prácou v Slovenskom rozhlase, skonal vo veku 78 rokov. Po vpáde sovietskych vojsk v auguste 1968 robil v uliciach Bratislavy rozhovory, ankety a situačné správy. Po novembri 1989 spoluzakladal spravodajskú reláciu Rádiožurnál.
Na snímke novinár Michal Tvarožek si prebral Cenu Romana Kaliského za významný prínos v oblasti žurnalistiky na odovzdávaní Výročných cien Literárneho fondu za novinársku tvorbu v roku 2017, 10. mája 2018 v Bratislave Foto: TASR - Marko Erd

12. januára - Vo veku nedožitých 88 rokov zomrel hudobný režisér Leoš Komárek. Bol spojený s populárnou aj bigbítovou hudbou, nahrával so skupinami Prúdy či Collegium Musicum.



9. januára - Slovenský spisovateľ, dramaturg a publicista Igor Rusnák zomrel vo veku 84 rokov. Zameriaval sa predovšetkým na dramatickú tvorbu. Jeho najväčším televíznym projektom bol seriál Jedenáste prikázanie.



16. januára - Vo veku nedožitých 90 rokov zomrela  speváčka Margita Skyvová-Dalmadyová. Pôsobila ako sólistka Slovenského ľudového umeleckého kolektívu a preslávila ju postava Žofky v prvom slovenskom farebnom filme Rodná zem.



17. januára - Vo veku 85 rokov zomrel dokumentárny kameraman a dlhoročný pracovník Slovenskej televízie Jaroslav Skřivánek.



18. januára - Vo veku nedožitých 86 rokov zomrel hudobný skladateľ Ivan Horváth.



21. januára – Navždy odišiel veterán západného odboja Bernard Papánek. Ako člen československých jednotiek bojoval počas druhej svetovej vojny v bitkách pri Tobruku či Dunkirku. Dožil sa 101 rokov.



21. januára - Divadelná herečka Dalma Špitzerová, ktorá prežila holokaust a zapojila sa do protinacistického odboja, zomrela vo veku 95 rokov. V roku 2016 jej udelili štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o demokraciu a ochranu ľudských práv a slobôd. V roku 2019 dostala Cenu Pamäti národa.
Na archívnej snímke zo 7. januára 2016 herečka Dalma Špitzerová. Foto: TASR - Martin Baumann


24. januára - Vo veku 93 rokov zomrel literárny archivár, historik a teoretik fotografie a tiež výtvarník a básnik Viliam Sokolík.
Literárny archivár, výtvarník a básnik Viliam Sokolík Foto: Archív Matice slovenskej


24. januára - Vo veku 78 rokov zomrel dlhoročný diplomat a veľvyslanec Jozef Klimko. V diplomacii pôsobil od roku 1994.



25. januára - Vo veku nedožitých 82 rokov zomrel slovenský a európsky arabista a prekladateľ Ján Pauliny. Prínosom pre slovenskú kultúru je jeho preklad a interpretácia zbierky príbehov Tisíc a jedna noc.
Na snímke z roku 2011 cenu preberá za kompletný preklad výnimočného diela arabskej literatúry Tisíc a jedna noc Ján Paulíny (vľavo) od vtedajšieho ministra kultúry SR Daniela Krajcera. Foto: TASR - Štefan Puškáš

26. januára - Vo veku nedožitých 85 rokov zomrel Jozef Vengloš - bol vyhlásený za futbalového trénera 20. storočia. Získal s tímom Československa zlatú medailu na ME 1976 v Belehrade a bronzovú na ME 1980 v Taliansku. Ako prvý kouč mimo Veľkej Británie pôsobil v anglickom klube v najvyššej súťaži, dvakrát sa stal majstrom Československa so Slovanom.
Na archívnej snímke Jozef Vengloš s najvyšším vyznamenaním Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Rad za zásluhy, ktoré si prevzal na pôde Slovenského futbalové zväzu (SFZ) v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

26. januára - Novinár, vydavateľ a publicista Štefan Šimák zomrel vo veku 72 rokov. V minulosti okrem iného pôsobil ako zástupca šéfredaktora redakcie spravodajstva Slovenského rozhlasu. Bol spoluzakladateľom vydavateľstva 7 PLUS.
Na archívnej snímke Štefan Šimák. Foto: TASR - Pavel Neubauer


29. januára – Ako 19-ročný zomrel slovenský florbalista Adam Sedláček. V sezónach 2016/2017 a 2018/2019 získal juniorský titul majstra Slovenska s tímom ATU Košice.



31. januára - Po ťažkej chorobe skonal vo veku 71 rokov herec a podnikateľ Andrej Hryc. Známy je z filmov ako Sladké starosti či Rivers of Babylon a množstva ďalších. Bol tiež riaditeľom Rádia Twist.
Na snímke herec Andy Hryc. Foto: TASR - Pavol Zachar


31. januára - Vo veku 77 rokov zomrel spisovateľ Juraj Šebo. Vo svojich spomienkových knihách zmapoval rôzne dekády života v Bratislave, venoval sa fenoménom hlavného mesta.
Na snímke spisovateľ Juraj Šebo. Foto: TASR – Jaroslav Novák



FEBRUÁR


1. februára - Vo veku 73 rokov zomrel spevák Robo Kazík, ktorý sa preslávil najmä účinkovaním v úspešnom programe Slovenskej televízie Repete.


6. februára - Vo veku nedožitých 85 rokov zomrel hlavný organizátor Bienále ilustrácií Bratislava, niekdajší riaditeľ Medzinárodného domu umenia pre deti Bibiana či bývalý riaditeľ Bienále animácie Bratislava Peter Čačko.
Na archívnej snímke Peter Čačko. Foto: TASR - Štefan Puškáš



14. februára – Vo veku 84 rokov zomrel orientalista, jazykovedec, prekladateľ a zakladateľ výskumu oceanistiky a polynezistiky na Slovensku Viktor Krupa. Ako prvý preložil napríklad do slovenčiny Tolkienovho Hobbita.



20. februára - Vo veku 59 rokov zomrel poslanec Národnej rady SR a starosta obce Hurbanova Ves Ľubomír Petrák (Smer-SD).
Na snímke kondolenčná kniha pri fotografii zosnulého poslanca NR SR Ľubomíra Petráka (Smer-SD) počas 24. schôdze Národnej rady SR v Bratislave v stredu 24. februára Foto: TASR - Jaroslav Novák


MAREC


5. marca - Vo veku 87 rokov zomrel bývalý slovenský futbalista Anton Urban - dlhoročný kapitán Slovana Bratislava a strieborný medailista z OH 1964 v Tokiu.
Na archívnej snímke bývalý futbalista Slovana Bratislava Anton Urban. Foto: TASR - Pavel Neubauer


10. marca – Dlhoročný herec Divadla Jonáša Záborského v Prešove Jozef Stražan zomrel vo veku 77 rokov. Na filmovom plátne sa objavil v oscarovom filme Obchod na korze či v komédii Sebechlebskí hudci. Jeho manželkou je herečka Kveta Stražanová.
Na snímke herečka Kveta Stražanová (vľavo) s manželom, hercom Jozefom Stražanom, pózujú pri tabuľke. Foto: TASR - Radovan Stoklasa


16. marca - Vo veku nedožitých 69 rokov zomrel herec a režisér Štefan Mandžár. S jeho menom sú späté desiatky titulov známych z vysielania Slovenského rozhlasu.



17. marca - Vo veku 54 rokov zomrel spevák Peter Slivka. Začínal ako rockový spevák v kapelách Makar Čudra či Revolver. Bol známy najmä z muzikálových úloh na Novej scéne v 90. rokoch.


19. marca – Vo veku 71 rokov zomrel rozhlasový redaktor a moderátor a tiež dlhoročný komunálny poslanec Ľubomír Motyčka.



20. marca - Vo veku 88 rokov zomrel tenorista, bývalý sólista Opery Slovenského národného divadla Milan Kopačka.



23. marca - Vo veku 89 rokov zomrela šansoniérka a rodáčka z Bratislavy Hana Hegerová. Medzi jej hity patria napríklad Vana plná fialek, Levandulová, Čerešne či Lásko prokletá.
Na snímke z 12.novembra 1999 v Košiciach Hana Hegerová. Foto: TASR - S. Písecký


24. marca - Vo veku 96 rokov zomrel bývalý reprezentant v alpskom lyžovaní Otto Krajňák. Bol držiteľom krištáľového glóbusu za víťazstvo vo Svetovom pohári veteránov a niekoľkonásobný majster sveta v kategórii Masters.
Otto Krajňák, archívna snímka. Foto: TASR Oliver Ondráš



APRÍL


9. apríla - Vo veku 97 rokov zomrel Jozef Tekeli, člen Svetového združenia bývalých politických väzňov, ktorý bol jedným z posledných žijúcich väzňov sovietskych gulagov.
Jozef Tekeli, archívna snímka. Foto: TASR Oliver Ondráš


19. apríla – Vo veku nedožitých 84 rokov zomrela herečka Emília Došeková. Po štúdiách sa stala členkou umeleckého súboru Krajového divadla Nitra (dnes Divadlo Andreja Bagara v Nitre), kde pôsobila 15 sezón.
Emília Došeková, archívna snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa


20. apríla - Vo veku 77 rokov zomrel novinár Ján Síleš, jeho posledné profesionálne pôsobenie bolo späté s Tlačovou agentúrou SR.
Na archívnej snímke J. Síleš. Foto: archív rodiny J. Síleša



MÁJ


7. mája - Vo veku 55 rokov zomrel hudobník, skladateľ a textár Braňo Alex. Jeden z nestorov česko-slovenskej punkovej scény kedysi spoluzakladal dnes už legendárne kapely Zóna A a neskôr Slobodná Európa.


10. mája - Vo veku 93 rokov zomrel básnik Viliam Turčány. Patril medzi najvýznamnejších slovenských literárnych vedcov a prekladateľov.
Na archívnej snímke Viliam Turčány. Foto: TASR/Štefan Puškáš



12. mája - Vo veku 65 rokov zomrel bývalý volejbalový reprezentant Ján Repák. Bol súčasťou úspešného tímu Červenej Hviezdy Bratislava, ktorá v roku 1979 triumfovala v Európskom pohári majstrov.



14. mája - Vo veku 64 rokov zomrel Milan Ftáčnik, vysokoškolský učiteľ, minister školstva v období prvej Dzurindovej vlády (1998 - 2002), starosta Petržalky (2006 - 2010) a primátor Bratislavy (2010 - 2014). Bol tiež poslancom parlamentu za Stranu demokratickej ľavice.
Na snímke Milan Ftáčnik. Foto: TASR - Jaroslav Novák


18. mája - Vo veku 93 rokov zomrel významný slovenský hudobný skladateľ Milan Novák. Jeho tvorba bola žánrovo pestrá a mimoriadne rozsiahla, napísal okolo 700 kompozícií.
Na archívnej snímke významný slovenský hudobný skladateľ Milan Novák. Foto: TASR Marián Turner

19. mája - Vo veku nedožitých 80 rokov zomrela bývalá popredná sólistka Opery Slovenského národného divadla Marta Nitranová.



21. mája - Vo veku 70 rokov zomrel hudobný skladateľ a dirigent Svetozár Štúr. Tvorba a pôsobenie Štúra boli úzko späté so SND. Jeho hudba znie tiež v desiatkach filmov, dokumentov, televíznych inscenácií i seriálov (napríklad snímky Pomocník, Pásla kone na betóne a ďalšie).



26. mája - Rozhlasový moderátor Július Viršík zomrel vo veku 56 rokov. V 90. rokoch minulého storočia pôsobil v rádiu Rock FM. Naposledy bol súčasťou Rádia Expres. Bol tiež porotcom v speváckej súťaži Slovensko hľadá SuperStar.



26. mája – Zomrel 24-ročný slovenský cyklista Adrián Babič. Deaflympionik neprežil kolíziu s automobilom počas tréningu.
Na snímke úplne vľavo Adrián Babič. Foto: facebook/Deaflympijský výbor Slovenska



27. mája - Vo veku 91 rokov zomrel dvojnásobný olympionik vo veslovaní, dvojnásobný medailista z majstrovstiev Európy a bývalý šéf Slovenského veslárskeho zväzu František Reich.



30. mája - Zomrela rozhlasová herečka Darina Vašíčková. Mala 84 rokov.



JÚN


24. júna - Vo veku 92 rokov zomrela Darina Ťapáková. Bola jednou zo zakladajúcich členov aj sólistkou tanečného súboru Slovenského ľudového umeleckého kolektívu a manželkou choreografa a režiséra Martina Ťapáka.



JÚL


10. júla - Vo veku nedožitých 93 rokov zomrel nestor československej atletiky a legendárny bežecký tréner Jan Liška. Prvých 18 rokov trénerskej kariéry pôsobil v Košiciach, od dorasteneckého veku viedol aj najúspešnejšieho slovenského strednotratiara Jozefa Plachého.



15. júla - Vo veku 67 rokov zomrel politik Jaroslav Paška. V minulosti pôsobil ako poslanec Národnej rady SR, zastával funkciu ministra školstva, bol podpredsedom Slovenskej národnej strany aj europoslancom.
Na snímke Jaroslav Paška počas rozhovoru pre TASR 17. mája 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian



18. júla - Humorista, dramatik, prozaik, textár, herec, režisér, moderátor a spevák Milan Lasica navždy odišiel vo veku 81 rokov. Tvoril dvojicu s Júliusom Satinským. Spoločne originálnym humorom rozosmievali divákov v Česku aj na Slovensku. Lasica bol aj úspešným filmovým hercom (Srdečný pozdrav ze zeměkoule, Traja veteráni, Utekajme, už ide! a mnohé ďalšie snímky), svoj výnimočný talent predviedol aj ako textár a spevák.
Na archívnej snímke Milan Lasica. Foto: TASR - Jakub Kotian


19. júla - Skonal spoluzakladateľ a dlhoročný umelecký vedúci Slovenského ľudového umeleckého kolektívu, jeden z priekopníkov choreografie ľudového tanca Juraj Kubánka. Mal 92 rokov.
Juraj Kubánka, archívna snímka. Foto: TASR Tomáš Halász


26. júla - Zomrel bývalý vodohospodár, projektant, manažér a poslanec Národnej rady SR Július Binder. Zohral kľúčovú úlohu pri výstavbe a dokončení Vodného diela Gabčíkovo. Dožil sa 89 rokov.



28. júla - Vo veku 68 rokov zomrel bývalý prokurátor bratislavskej krajskej prokuratúry Michal Serbin. Dozoroval kauzu zavlečenia Michala Kováča mladšieho do Rakúska a podával obžalobu na exriaditeľa Slovenskej informačnej služby Ivana Lexu.
Prokurátor Michal Serbin, foto z archívu. Foto: TASR - Štefan Puškáš


- Vo veku 66 rokov zomrel bývalý primátor Banskej Bystrice a niekdajší šéf Konfederácie odborových zväzov Ivan Saktor.
Na snímke Ivan Saktor. Foto: TASR/Branislav Račko



AUGUST


9. augusta – Ako 94-ročný skonal bývalý slovenský reprezentant v jazdectve František Hrúzik.



14. augusta - Vo veku nedožitých 90 rokov zomrel básnik a prekladateľ Ján Turan, bol aj autorom literatúry pre deti. Pôsobil ako redaktor vo vydavateľstve Mladé letá, riaditeľ bábkového divadla v Bratislave a aj ako šéfredaktor časopisu Slniečko.
Na snímke básnik a spisovateľ Ján Turan, počas slávnostného odovzdávania Ceny Ľudovíta Fullu a ceny Trojruža Fondu výtvarných umení, Slovenskej sekcie IBBY (International Board on Books for Young People) a Medzinárodného domu umenia pre deti Bibiana v Bratislave 25. novembra 2015, archívne foto. Foto: TASR - Michal Svítok

25. augusta - Vo veku nedožitých 78 rokov zomrel historik a teoretik výtvarných umení, vysokoškolský pedagóg Ľudovít Petránsky.
Ľudovít Petránsky, archívne foto. Foto: TASR – Pavol Zachar


26. augusta - Zomrel klinický onkológ, učiteľ a bývalý riaditeľ Národného onkologického ústavu v Bratislave prof. MUDr. Ivan Koza, DrSc. Onkológii sa venoval viac ako 50 rokov, za svoje celoživotné dielo bol ocenený Krištáľovým krídlom. Mal 81 rokov.
Ocenenie Krištáľové krídlo za celoživotné dielo dostal najuznávanejší slovenský onkológ a špičkový odborník, profesor Ivan Koza (vpravo). Foto: TASR - Štefan Puškáš



SEPTEMBER


9. septembra - Vo veku nedožitých 95 rokov skonala košická reštaurátorka Mária Spoločníková. Vrchol jej tvorby predstavujú reštaurované diela Majstra Pavla z Levoče. Bola súčasťou prvej generácie profesionálnych slovenských reštaurátorov.
Na archívnej snímke popredná slovenská reštaurátorka Mária Spoločníková pózuje pri zreštaurovanej plastike od neznámeho rezbára sv. Anna Samotretia z konca 15. storočia. Foto: TASR - František Iván


- Vo veku 55 rokov zomrel bývalý slovenský reprezentant v atletike Miroslav Vričan. Odchovanec klubu v Brezne sa stal štyrikrát majstrom Slovenska v hode kladivom.



14. septembra - Vo veku 99 rokov zomrel generálmajor vo výslužbe Ján Iľanovský, priamy účastník Slovenského národného povstania.
Ján Iľanovský, foto z archívu. Foto: TASR - Martin Baumann



15. septembra - Deň po svojich 85. narodeninách skonal Justín Javorek, bývalý ligový brankár futbalových klubov Tatrana Prešov, ČH, Slovnaftu a Interu Bratislava.
Na snímke legenda slovenského futbalu Justín Javorek preberá cenu fair play MUDr. Ivana Chodáka v kategórii "Za dlhoročnú príkladnú činnosť a celkový prínos pre futbal" z rúk primátora mesta Dolný Kubín Romana Matejova. Foto: TASR - SFZ


16. septembra – Vo veku 68 rokov zomrel dlhoročný redaktor a moderátor Slovenského rozhlasu v Banskej Bystrici Ján Kováčik.



21. septembra - Vo veku 68 rokov zomrel spisovateľ Anton Marec. Bol skúsený horolezec, turista a lyžiar, jeho život i tvorba boli spojené s prostredím Vysokých Tatier.



28. septembra - Vo veku 74 rokov zomrel spisovateľ, novinár a publicista Ľuboš Jurík. Je autorom viac ako troch desiatok kníh, televíznych scenárov a divadelných hier.
snímke laureát Ceny čitateľa Literárneho fondu za rok 2015 spisovateľ a publicista Ľuboš Jurík, autor diela Alexander Dubček - Rok dlhší ako storočie, počas slávnostného udeľovania cien a prémii Literárneho fondu v Bratislave 14. júna 2016. Foto: TASR - Martin Baumann



OKTÓBER


18. októbra - Vo veku 74 rokov zomrela operná speváčka Edita Gruberová. Sopranistka počas svojej viac než polstoročie trvajúcej kariéry vystupovala na operných scénach v mnohých krajinách vrátane Rakúska a Nemecka, účinkovala v slávnej milánskej La Scale, Royal Opera House v Londýne, newyorskej Metropolitnej opere či v parížskej opere.



19. októbra - Vo veku 77 rokov zomrel hudobný skladateľ a organizátor hudobného života Hanuš Domanský.



29. októbra – Vo veku 78 rokov zomrel bývalý režisér a dramaturg bratislavského Divadla Nová scéna Peter Jozef Oravec.



NOVEMBER


3. novembra - Vo veku 24 rokov zomrel slovenský hokejista Boris Sádecký z klubu iClinic Bratislava Capitals. Skolaboval v zápase nadnárodnej súťaže IHL na ľade rakúskeho Dornbirnu.
Boris Sádecký. Foto: TASR/Martin Baumann



4. novembra - Zomrela významná osobnosť slovenskej kultúry Jela Krčméry-Vrteľová, dcéra básnika, literárneho historika a teoretika Štefana Krčméryho. Operná speváčka, libretistka, prekladateľka a dlhoročná dramaturgička Opery Slovenského národného divadla sa dožila 97 rokov.



5. novembra - Vo veku 36 rokov zomrel viceprezident a generálny riaditeľ klubu IHL iClinic Bratislava Capitals Dušan Pašek mladší. Bol synom legendárneho útočníka Slovana Bratislava a československej reprezentácie Dušana Pašeka staršieho.
Na snímke Dušan Pašek ml. Foto: TASR - Pavol Zachar



6. novembra - Vo veku 85 rokov zomrel maliar a ilustrátor Jozef Cesnak. Ilustroval vyše 150 kníh pre deti a mládež, ale aj pre dospelých. Medzi známe tituly doplnené o ilustrácie Cesnaka patria Dunajské povesti od Márie Ďuríčkovej, ale aj známy seriál o troch pátračoch.
Na snímke slovenský maliar a ilustrátor Jozef Cesnak počas 13. ročníka vyhlásenia laureátov Identifikačného kódu Slovenska 26. októbra 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar


8. novembra - Vo veku 86 rokov zomrel akademický maliar, grafik, ilustrátor a sochár Miroslav Cipár, jeden z najvšestrannejších slovenských výtvarníkov. Získal množstvo domácich i zahraničných ocenení. V Novembri ´89 spoluzakladal hnutie Verejnosť proti násiliu.
Na sarchívnej snímke Miroslav Cipár počas vernisáže v Literárnom múzeu Slovenskej národnej knižnice (SNK) v Martine. Foto: TASR Erika Ďurčová


10. novembra - Vo veku 69 rokov zomrel slovenský spevák a skladateľ Miroslav "Meky" Žbirka. Bol legendou slovenskej hudobnej scény. Spolupracoval so skupinou Modus, neskôr založil vlastnú kapelu Limit. V júni 1983 vyhral Bratislavskú lýru so skladbou Nechodí. Bol viacnásobným Zlatým slávikom a víťazom ankety Spevák roka.
Na snímke spevák a skladateľ Miroslav Žbirka počas koncertu – 40 rokov na scéne na Zimnom štadióne Ondreja Napelu v Bratislave 5. decembra 2019. Foto: TASR - Jakub Kotian


- Vo veku nedožitých 66 rokov zomrel televízny dramaturg a režisér Ľuboš Midriak.



14. novembra – Vo veku 77 rokov zomrel publicista, novinár, spisovateľ a scenárista Eugen Gindl. Ako ochranca prírody sa podieľal na vzniku dokumentu Bratislava/nahlas. Patril k zakladateľom hnutia Verejnosť proti násiliu v Novembri ´89. Bol tiež dlhoročným šéfredaktorom časopisu Kozmos.
Na archívnej snímke Eugen Gindl. Foto: TASR Michal Svítok


- Vo veku 91 rokov zomrel dirigent, zbormajster a umelecký vedúci Ladislav Holásek.
Na archívnej snímke Ladislav Holásek. Foto: TASR - Jaroslav Novák


22. novembra - Vo veku 95 rokov zomrela legendárna trénerka krasokorčuľovania Hilda Múdra. Počas svojej kariéry priviedla svojho najslávnejšieho zverenca Ondreja Nepelu k desiatim zlatým medailám na vrcholných podujatiach.
Dlhoročná trénerka Ondreja Nepelu Hilda Múdra máva divákom pred voľnými jazdami mužov na 22. ročníku Memoriálu Ondreja Nepelu v Bratislave, 4. októbra 2014. Foto: TASR/Michal Svítok


29. novembra - Vo veku 72 rokov zomrel bývalý slovenský jazdec, funkcionár a tréner motokrosu Josef Bohuslav.



DECEMBER


3. decembra - Vo veku nedožitých 57 rokov zomrel bývalý slovenský vodný slalomár Peter "Faťko" Nagy.



5. decembra - Vo veku 70 rokov odišiel reprezentant motoristického športu a automobilový pretekár Rudolf Machánek.

- Vo veku 101 zomrel najstarší organista na Slovensku Fridrich Kolarovič.



7. decembra - Zomrel 68-ročný akademický sochár Stanislav Mikuš. Bol autorom pomníkových diel k cyrilo-metodskému odkazu i viacerých portrétov národných dejateľov.


Komentáre