Život

Za horúčavy môžu zrejme klimatické zmeny spôsobené človekom

"Rekordné teploty zaznamenali meteorológovia minulý týždeň v Belgicku (40,2 stupňa Celzia), Holandsku (38,8 stupňa Celzia), v Nemecku, Británii či vo francúzskej metropole Paríž."

TASR, 3. augusta 2019 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok
Mnohé dôkazy nasvedčujú tomu, že vlnu horúčav, ktorá minulý týždeň postihla západnú Európu, spôsobilo globálne otepľovanie, za ktoré môže ľudstvo. Vyplýva to z odbornej štúdie medzinárodného tímu európskych vedcov, ktorá bola zverejnená v piatok.

Podľa tohto výskumu vedeckej skupiny World Weather Attribution (WWA) by bola teplota v krajinách, ktoré zasiahli rekordné vysoké teploty, nižšia o 1,5 až tri stupne Celzia, ak by sme žili vo svete, ktorý neovplyvnili človekom spôsobené klimatické zmeny.

Počasie v kontinentálnej západnej Európe bolo také extrémne, že namerané hodnoty by boli bez vplyvu klimatických zmien nanajvýš nepravdepodobné, píše sa v štúdii, z ktorej citovali svetové tlačové agentúry AP a AFP.

Rekordné teploty zaznamenali meteorológovia minulý týždeň v Belgicku (40,2 stupňa Celzia), Holandsku (38,8 stupňa Celzia), v Nemecku, Británii či vo francúzskej metropole Paríž, kde 25. júla namerali nový teplotný rekord 41 stupňov Celzia.

Komentáre