Život

VYSKAKUJÚ NA ĽUDÍ: V Japonsku rastú prípady uhryznutia delfínom

"Po nedávnom incidente museli lekári zašiť dieťaťu ranu 20 až 30 stehmi, priblížil predstaviteľ pobrežnej stráže."

TASR, 28. augusta 2024 10:18
Ilustračná snímka. Foto: TASR - Aviad Scheinin

Úrady v japonskej prefektúre Fukui vyzvali návštevníkov pláži, aby sa vyhýbali delfínom, keďže tento rok zaznamenali viacero prípadov uhryznutia. Odborník tvrdí, že príčinou môže byť jeden príliš hravý jedinec, píše TASR podľa správy agentúry AFP.

Miestna pobrežná stráž informovala, že tento rok bolo na viacerých plážach v regióne Fukui dosiaľ uhryznutých 18 plavcov. Uhryznutia boli vo väčšine prípadov drobné, v niektorých prípadoch šlo len o škrabance, no po nedávnom incidente museli lekári zašiť dieťaťu ranu 20 až 30 stehmi, priblížil predstaviteľ pobrežnej stráže.

Na pláži Suišohama, známej ako Diamantová pláž, miestne združenie cestovného ruchu odporučilo ľuďom, aby sa k delfínom nepribližovali a nedotýkali sa ich.

"Delfíny sú zvyčajne pokojné tvory, ale môžu vám spôsobiť krvácanie, keď vás uhryznú ostrými zubami. Môžu vás stiahnuť pod vodu a v najhoršom prípade ohroziť váš život," varuje združenie na svojej webovej stránke.

Miestna pobrežná stráž zatiaľ nevie, či za incidentmi stojí jeden alebo viac jedincov. Odborný asistent z japonskej univerzity Mie Tadamiči Morisaka sa však vzhľadom na opis incidentov domnieva, že príčinou môže byť jeden hravý delfín. Podľa jeho slov je možné, že sa delfín nesnaží ľuďom ublížiť, ale komunikovať s nimi, podobne ako to robí s inými delfínmi.

Komentáre