Život

Výletnú loď Labe v utorok začnú presúvať na Zemplínsku Šíravu

"Operácia s prepravou lode viac ako 60 kilometrov po suchu dostala názov Guľový blesk."

TASR, 20. augusta 2024 11:03
Na snímke nakladanie lode Labe v prístavisku v obci Ladmovce 19. augusta 2024 žeriavom s nosnosťou 780 ton. Foto: TASR Roman Hanc

Výletnú loď Labe, ktorá bude slúžiť turistom na Zemplínskej Šírave, v pondelok naložili v prístavisku Ladmovce v okrese Trebišov na špeciálny prepravný podvozok. V utorok (20. 8.) bude nasledovať presun lode po cestách cez Zemplínske Jastrabie, Oborín a Trhovište do Michaloviec a následne v stredu (21. 8.) jej vyloženie na vodu Zemplínskej šíravy.

Operácia s prepravou lode viac ako 60 kilometrov po suchu dostala názov Guľový blesk. Ako uviedol kapitán Miloš Lukáč z prepravnej spoločnosti Lumix trade, najkritickejší úsek bude pri Cejkove. "Tam je taká križovatka, že musíme cúvať päť kilometrov," povedal pre novinárov. Loď podľa neho stála dva mesiace v prístave Viničky na Bodrogu, kým sa podarilo získať povolenia na prepravu lode po určených cestách a mostoch. Problémom je hmotnosť a nadrozmerný náklad. Loď má podľa Lukáča dĺžku 37 metrov, šírku päť metrov a výšku taktiež päť metrov, jej kapacita je 164 osôb. "Váha je 90 ton komplet aj s podvozkom," dodal.
Na snímke nakladanie lode Labe v prístavisku v obci Ladmovce 19. augusta 2024 žeriavom s nosnosťou 780 ton. Výletná loď Labe absolvuje posledný úsek trasy z Prahy na Zemplínsku šíravu v utorok a stredu (20. a 21. augusta.). Cesta po suchu dlhá 63 kilometrov z Ladmoviec na Zemplínsku šíravu dostala názov Guľový blesk. Jej vyvrcholením je vylodenie lode Labe na Zemplínskej šírave v stredu. Foto: FOTO TASR - Roman Hanc

Vyžiadalo si to podľa neho aj niektoré úpravy na trase, s rozšírením alebo zhutnením cesty, niektoré stromy budú orezané počas jazdy. Na prepravu tohto kolosu po cestách bude dohliadať polícia, motoristi by mali počítať s pomalým presunom. Podvozok má 16 náprav, loď budú prevážať dva špeciálne kamióny. Nakladanie plavidla v riečnom prístave Ladmovce realizovali žeriavom.

Loď Labe v máji vyplávala z Prahy a putovala cez krajiny ako Nemecko, Rakúsko, Chorvátsko, Srbsko, Maďarsko a Slovensko až do Stredy nad Bodrogom. Prepravu zabezpečuje spoločnosť, ktorá ju v roku 2019 realizovala aj pre výletnú loď Bohemia na Domašu.

Komentáre