Život

V bojnickej zoo sa narodila vzácna zebra Hartmannovej

"Zebra Hartmannovej je vzácnym poddruhom zebry horskej. Podľa Medzinárodnej únie na ochranu prírody má status zraniteľného druhu."

TASR, 6. augusta 2024 11:21
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kolekciu zvierat v Národnej zoologickej záhrade v Bojniciach doplnila malá zebra Hartmannovej. Samec sa tam narodil koncom júla a dostal meno Hamizi. Informovala o tom zoo na svojom webe.

"Malého samca môžu od prvých chvíľ vidieť aj návštevníci v expozícii," uviedla zoo.

Bojnická zoo si tento rok pripomína už 50. výročie chovu zebry Hartmannovej. "V roku 1974, keď sa nám podarilo získať prvý pár, išlo o najvzácnejšie zviera v našej zoo," doplnila zoo.

Zebra Hartmannovej je vzácnym poddruhom zebry horskej. Podľa Medzinárodnej únie na ochranu prírody má status zraniteľného druhu. Zebru Hartmannovej vo voľnej prírode ohrozujú najmä suchá a nelegálny obchod. Vyskytuje sa v južnej Angole, horných oblastiach Namíbie a severozápadných častiach Juhoafrickej republiky. Najväčšia časť populácie týchto zebier žije práve v Namíbii, kde sa ich počet odhaduje na 25.000 jedincov. V Angole následkom dlhodobej občianskej vojny už pravdepodobne vyhynula a asi 350 jedincov žije v Juhoafrickej republike.


Komentáre