Život

V meste Humenné otvorili tretí pumptrack na východe Slovenska

"Pumptrack je špeciálne navrhnutá dráha, na ktorej sa dá na bicykli jazdiť bez pedálovania, len vďaka zmene ťažiska jazdca."

TASR, 14. septembra 2021 10:26
Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Od roku 2015 nevyužívaný priestor antukového ihriska na Ulici osloboditeľov v Humennom opäť slúži na športové účely. Pumptracková dráha s asfaltovým povrchom s dĺžkou 106 metrov vznikla v rámci cezhraničného poľsko-slovenského projektu Aktívni na ceste ikon. Ako počas slávnostného otvorenia uviedol v pondelok primátor mesta Miloš Meričko, humenský pumptrack je "prvou takouto dráhou na krajnejšom východe", tretí popri košickom a prešovskom.

"Vieme, že skateboardy a bicykle mladí využívali či už na námestí alebo za športovou halou, dnes sme rozšírili túto možnosť o pumptrackovú dráhu. Dúfam, že tento pumptrack bude využívaný veľmi intenzívne," uviedol Meričko. Mesto pri realizácii projektu zároveň vyšlo v ústrety obyvateľom lokality, ktorí si na mieste nevyužívaného schátraného antukového ihriska želali nielen športovisko, ale i rozšírenie parkovacích kapacít. V okolí pumptrackovej dráhy vzniklo 21 parkovacích miest.

Ako pre TASR vysvetlil vedúci odboru koncepcie a rozvoja mesta Miroslav Turčan, v rámci programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko – Slovensko mala pôvodne v projekte Aktívni na ceste ikon vzniknúť menšia pumptracková dráha za Vihorlatskou knižnicou. "Pre inžinierske siete, ktoré tam neboli vyznačené, sme museli zmeniť miesto realizácie," uviedol s tým, že projekt sa rozšíril aj o oplotenie, osvetlenie, k dispozícii sú tiež lavičky a fontána na pitnú vodu.

Keďže sa projekt rozšíril nielen o technické prevedenie, ale aj o žiadané parkovacie miesta, mesto investičnú akciu financuje vo väčšom objeme, než sa pôvodne predpokladalo. Z celkových nákladov vo výške približne 100.000 eur bude z fondov Európskej únie mestu refundovaných viac ako 67.000 eur. Súčasťou projektu sú aj vydanie informačnej brožúry a videokonferencia. Partnerským mestom na poľskej strane je Sanok.

Samospráva aktuálne zvažuje režim fungovania nového športoviska. "Momentálne riešime správcu. Buď to bude Cykloklub Humenné, ktorý o to prejavil záujem, alebo to budeme riešiť cez Správu rekreačných a športových zariadení," ozrejmil Turčan s tým, že pumptrackové športovisko chce samospráva "určite zamykať".

Pumptrack je špeciálne navrhnutá dráha, na ktorej sa dá na bicykli jazdiť bez pedálovania, len vďaka zmene ťažiska jazdca.

Komentáre