Život

V Čadci otvorili pumptrackovú dráhu pre kolesové športy

"Dráhu dlhú viac ako 240 metrov a širokú dva metre sa podarilo vybudovať počas ôsmich týždňov."

TASR, 21. septembra 2021 10:25
Na snímke žiaci počas tréningu v novovybudovanom športovom areáli „Pumptrack Čadca“. V Čadci dňa 20. septembra 2021. Foto: TASR - Erika Ďurčová

V rekreačno-športovom areáli pri rieke Kysuca v Čadci sprístupnili v pondelok pumptrackovú dráhu pre kolesové športy. Mesto o tom informovalo na svojej internetovej stránke.

Primátor Čadce Milan Gura podotkol, že vybudovaním najväčšej pumptrackovej dráhy v SR sa podarilo aj odstrániť bývalú skládku. "So spoločnosťou Kia Slovakia a garantom projektu Filipom Polcom sa nám podarilo vybudovať nový športový priestor, kde hlavne deti a mládež budú môcť tráviť voľný čas pri športe. Bolo vidieť, že mladí ľudia si ju užívali už pred jej oficiálnym otvorením. Neďaleko pumptrackovej dráhy sa nachádza skejtpark, ktorý momentálne prechádza nutnou rekonštrukciou. Postavenie pumptrackovej dráhy zapadá do plánovanej koncepcie rozvoja športového areálu v našom meste," doplnil Gura.
Na snímke žiaci počas tréningu v novovybudovanom športovom areáli „Pumptrack Čadca“. Foto: TASR Erika Ďurčová

Dráhu dlhú viac ako 240 metrov a širokú dva metre sa podarilo vybudovať počas ôsmich týždňov. "Tvoria ju vlny a klopené zákruty v rôznom prepojení. Je určená pre všetky kolesové športy – bicykle, kolobežky, skejtbordy či kolieskové korčule. Na pumptracku je možné jazdiť bez pedálovania, pričom jazdec získava rýchlosť presúvaním ťažiska – odľahčovaním a následným zatláčaním do klopených zákrut. Tento spôsob pripomína pumpovanie, z čoho je odvodený aj názov pumptrack," vysvetlilo mesto.
Na snímke Filip Polc počas tréningu so žiakmi v novovybudovanom športovom areáli „Pumptrack Čadca“. Foto: TASR Erika Ďurčová

Projekt podporila Nadácia Kia Slovakia, ktorá na základe memoranda o spolupráci zabezpečila zhotoviteľa a financovanie stavby, mesto Čadca pozemok, administratívne rozhodnutia, mestský mobiliár, vegetačné úpravy a doplnkovú prístupovú komunikáciu. "V nadácii považujeme za veľmi dôležité budovať športovú infraštruktúru a zlepšovať tak prístup detí a mládeže k športovým aktivitám. Pumptrack je podľa našich skúseností zo Žiliny a Martina veľmi obľúbeným a využívaným športoviskom. Veríme, že aj nová pumptracková dráha v Čadci priláka množstvo mladých športovcov a stane sa obľúbeným miestom, kde sa deti budú stretávať, baviť sa a navzájom sa inšpirovať," uviedla nadácia.





Komentáre