Život

Uhrovec si pripomenie významného rodáka aj vydaním ojedinelej knihy

"Publikácia, ktorá má 180 strán, prináša aj to, čo nebolo dosiaľ nikde takto komplexne - textovo i fotograficky - zdokumentované."

TASR, 25. novembra 2021 14:01
Na archívnej snímke Alexander Dubček s Jánom Budajom počas manifestácie na bratislavskom námestí SNP 23. decembra 1989. Foto: TASR Peter Brenkus


Pri príležitosti 100. výročia narodenia svojho významného rodáka vydala jeho rodná obec ojedinelú knihu Uhrovec a Alexander Dubček. "Publikácia prezentuje históriu a súčasnosť obce Uhrovec i mikroregiónu Uhrovská dolina. Jej značnú časť však tvoria informácie a fotografie venované životu, dielu a pamiatke Alexandra Dubčeka. Podrobne je spracovaná jeho životopisná chronológia, ocenenia, ktoré mu boli udelené, filmová, divadelná a dokumentárna tvorba, zachytávajúca dôležité medzníky jeho života, či zoznam mincí, poštových známok a medailí, ktoré mu boli venované," priblížila publikáciu pre TASR starostka obce Zuzana Máčeková.

Na knihe spolupracovali viaceré osobnosti a inštitúcie, ako napríklad osobný priateľ Alexandra Dubčeka, profesor Ivan Laluha, či Guido Gambetta, ktorý bol v roku 1988 dekanom Fakulty politických vied Bolonskej univerzity a výrazne sa zaslúžil o to, že Dubčekovi bol v tomto roku udelený čestný doktorát tejto univerzity.
Na snímke z 24. novembra 1989 vedúca osobnosť politických zmien v novembri 1989 Václav Havel (vpravo) a vedúca osobnosť Pražskej jari 1968 Alexander Dubček si pripíjajú na rezignáciu predsedníctva Komunistickej strany Československa. Foto: AP Photo/Dusan Vranic

Publikácia, ktorá má 180 strán, prináša aj to, čo nebolo dosiaľ nikde takto komplexne - textovo i fotograficky - zdokumentované. "V spolupráci s ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí a našimi ambasádami v zahraničí sa nám podarilo vo viac ako 15 krajinách zmapovať pamätníky, pamätné tabule, busty, ulice či parky nesúce meno Alexandra Dubčeka. Taliansko patrí medzi krajiny, ktoré majú dodnes veľkú úctu k nášmu rodákovi, o čom svedčí aj počet miest, v ktorých boli na pamiatku Alexandra Dubčeka odhalené pamätníky s jeho bustou, ako Rím, Bologna či Forlí," spresnila Máčeková.

Čitateľ sa dozvie napríklad aj to, že v Berlíne sa nachádza netradičný pamätník s replikou nápisu Dubček!, ako i to, že autorom pôvodnej predlohy tohto pamätníka sa stali dvaja 18-roční Berlínčania, ktorí nápisom Dubček! na štyroch budovách Berlína protestovali v roku 1968 proti vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa, a zaujímavosťou je aj park v hlavnom meste Turecka – v Ankare (Alexsander Dubcek Parki). "India určite patrí medzi najvzdialenejšie krajiny, kde sa v diplomatickej štvrti Chanakyapuri v lokalite Dillí nachádza Ulica Alexandra Dubčeka," dodala pre TASR starostka Uhrovca.


Komentáre