Život

Týchto päť otázok nikdy neklaďte čerstvej mamičke

"Akoby na to bol scenár. Každý sa pýta na veci, ktoré mamičky privádzajú do šialenstva. "

Zuzana Onufer, 26. septembra 2015 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR – František Iván
Mamička, ktorá na svet privedie svoje prvorodené dieťa je vplyvom permanentnej nevyspatosti a hormónov, ktoré ňou lomcujú veľmi precitlivená. Radosť z bábätka strieda zúfalstvo z toho, či všetko ohľadom jeho starostlivosti robí správne, či je dobrou matkou. To, čo najviac ocení, nie sú žiadne úžasné rady, čo by mala alebo nemala, ale obyčajné slová podpory a uistenie, že si vedie skvele.

Určite množstvo ľudí, najmä rodičov chápe vaše zmiešané pocity a neistotu a snažia sa vám všemožne pomôcť alebo vás povzbudiť. Vždy sa však nájdu ľudia, ktorí vám svojimi otázkami spôsobia úzkosť. Zdajú sa síce byť neškodné a nevinné a ľudia, ktorí ich kladú to zväčša namyslia zle. Aj tak však môžu matku, ktorá zatiaľ nemá pevnú pôdu pod nohami rozhodiť. Takže, ak stretnete novú mamičku, ktorá sa prisťahovala do vášho domu, určite sa jej nepýtajte tieto otázky:

1. Prespí už vaše bábätko celú noc?


Novopečenej mamičky sa to ľudia pýtajú už pár dní po tom, ako si dieťa prinesie z pôrodnice. Samozrejme, že neprespí. Až na pár výnimiek prespí dieťa celú noc zvyčajne od pol roka alebo ešte neskôr. Ak sa toto spýtate matky, ktorá je vyčerpaná neustálym nočným vstávaním, je to akoby ste jej pichli nôž do chrbta. Môže to brať tak, že ako matka zlyhala.

2. Kedy sa chcete vrátiť do práce?


Starostlivosť o malé dieťa si vyžaduje plných 24 hodín. Matka je rada, keď si popritom ukrojí pár minút na základné životné potreby ako je jedlo, sprcha a záchod. Naozaj jej ani nenapadne premýšľať o návrate do práce. Dajte jej dostatok času, kým sa spolu s dieťatkom naučia existovať, kým si vytvoria pevný režim. Kariéra počká, teraz je prvoradé bábätko.

3. Nie je to dieťa hladné?


Existuje mnoho rôznych teórií ohľadom kŕmenia detí. Jedni odborníci preferujú kŕmenie na požiadanie, iní podľa presného harmonogramu. Ani v jednom prípade však dieťa určite nehladuje. Nechajte rodičov, nech si nájdu svoju cestu. Kŕmenie je jeden z prvých spôsobov, ako rodičia a deti medzi sebou komunikujú. Je to posvätná vec bez ohľadu na to, aký model si zvolia.

4. Nie je to dieťa príliš naobliekané alebo príliš málo oblečené?


Niekedy ani nevyjdete z domu bez toho, aby niekto nekomentoval oblečenie vášho dieťaťa. „Dajte mu klobúčik proti slnku“ alebo „Prikryte ho dekou, veď vám prechladne.“ Preboha, nechajte to na matke. Ona vie, či idú len za roh do obchodu alebo na celodenný výlet. A okrem toho, v detskej taške má určite pribalených 50 rôznych druhov oblečenia.

5. Máte dobré dieťa?


Toto je určite najhoršia otázka. Samozrejme, že každé dieťa je pre svojho rodiča dobré. Také, čo prespí celú noc, aj také, ktoré sa každých pár hodín budí. Dieťa, ktorému chutí papať, aj také, čo do jedenia musíte nútiť, je dobré. Bábätká, ktoré sa dokážu samé zahrať, aj také, ktoré sú nonstop zavesené na matke, sú dobré. Nedovoľte, aby vaše dieťa porovnávali s inými a na základe toho hodnotili. Každé dieťa je iné, ale každé je pre svojho rodiča ten najväčší poklad.

Zdroj: yourtango.com

ODPORÚČAME AJ:
Fľaška pre bábätká môže zachraňovať životy a zbavovať vodu baktérií
Ak chce rodič predísť úrazu dieťaťa, mal by sa vžiť do jeho kože
Netradičné, ale funkčné: Vyskúšajte čistenie zubov kokosovým olejom

Komentáre