Zdravie

Netradičné, ale funkčné: Vyskúšajte čistenie zubov kokosovým olejom

"Čistenie zubov za pomoci oleja je staroveká indická technika. Zveríte svoj chrup do moci v súčasnosti najpopulárnejšieho oleje – kokosového?"

Zuzana Lobotková, 14. septembra 2015 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Tvrdenie znie, že okrem pokožky a imunity kokosový olej prospieva aj vašim zubom. Skúšajú to celebrity aj bežní ľudia. Ako teda funguje tento nový trend v podobe ranného čistenia zubov za pomoci kokosového oleja?

Už to nie sú len mýty. Vedci poskytli dôkaz, ktorý potešil všetkých fanúšikov takejto formy ústnej hygieny. Kokosový olej pomáha znižovať tvorbu zubného povlaku a ním vyvolané ochorenia ďasien. Vo výskume sa pozreli na 60 ľudí vo veku medzi 16 a 18 rokov, ktorí pridali olej k ich ústnej hygiene na 30 dní.

Priebežne hodnotili hodnotu zubného povlaku a ochorení ďasien. Po týždni sa tieto hodnoty znížili a počas zvyšných dní naďalej klesali. Výskumníci z Kennur Dental College v Indii povedali: „Kokosový olej je ľahko dostupný jedlý olej. Obsahuje prevažne mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom, najmä však kyselinu laurovú. Tá má preukázateľné protizápalové a antimikrobiálne účinky.“

Vylepšenie rannej ústnej hygieny


Okrem zubnej kefky a zubnej nite by ste teda mali do rannej dentálne hygieny zapojiť aj „potretie“ chrupu kokosovým olejom. Je to tradičná metóda z ajurvédskej medicíny. Stačí nabrať lyžičku oleja a „premieľať“ ho v ústach po dobu päť až dvadsať minút. Musíte to robiť na lačný žalúdok, minimálne štyri hodiny po jedle a hodinu po vypití vody. Po vypití štiav alebo iných ťažších kvapalín treba počkať dve hodiny.

Postup je jednoduchý. Umyte si zuby kefkou, použite zubnú niť a následne si dajte do úst olej. Po požadovanej dobe ho vypľujte a ústa si vypláchnite horúcou vodou. Zástancovia ajurvédy tvrdia, že olej vytiahne z tela toxíny, ktoré následne môžete vypľuť. Zubná lekárka Jessica T. Emeryová zase tvrdí: „Väčšina mikroorganizmov v ústach sa skladá z jedinej bunky. Tá je pokrytá mastnou membránou. Keď tieto bunky prídu do kontaktu s olejom, prirodzene k sebe priľnú.“

Kokosový olej by ste však nemali brať ako úplnú náhradu bežnej ústnej hygieny. posledných desiatich minútach. Je to len doplnok, ktorý vám neuškodí. Tak ho smelo vyskúšajte.


Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Aké staré je vaše srdce? Varujeme, nemá toľko rokov ako vy
Celulitída sa nenosí ani v septembri. Vyskúšajte našu škoricovú kúru
Ako odnaučiť svojho malého agresora biť deti?
Bláznivý Brit si vyrobil súkromný vrtuľník z dronov
Prvorodené dievčatá sú tučnejšie ako ich mladšie sestry. Tvrdia vedci

Komentáre