Život

Tri víťazné recepty: Neskúsite ich na Nový rok?

"Víťazom pošleme knihy Vianoce na Slovensku, ktoré venovalo vydavateľstvo Slovart."

Webmagazin.sk, 28. decembra 2012 12:00
Bobaľky s makom Foto: TASR/František Iván
V súťaži Upečte si s nami Vianoce vás najviac zaujali tri recepty.

Prvým sú bobaľky po východniarsky, ktoré poslal Jozef z Mikulášovej


Suroviny:
500 g polohrubá múka, 1 ks vajce, 2 polievkové lyžice cukor, trochu soli, 20 g droždie, 3 - 4 dcl sladké mlieko a 80 g tuk

Mliečno-maková plnka: 5 - 6 dcl sladkého mlieka, 400 g mak

Postup:
Do naváženej múky rozbijeme vajíčko, pridáme cukor, trochu soli a tuk. Potom vo vlažnom mlieku rozmočíme droždie, cukor a hrsť múky a toto všetko následne vlejeme do pripraveného cesta. Spracovanú hmotu necháme vykysnúť.

Potom dáme cesto na lopár a formujeme z neho šúľance - bobaľky - podľa dĺžky plechu, na ktorom ich budeme piecť v rúre.

Plech vymastíme, naložíme naň šúľance (ktoré u nás nazývame bobaľky), ktoré nožom narežeme na potrebnú veľkosť. V rúre pečieme okolo 20 minút.

Medzitým si v mise pripravíme 5 - 6 dcl sladkého mlieka (kto chce, môže dať aj viac), do ktorého pridáme okolo 400 g zomletého maku. Šťavu do bobaliek (opekancov) podľa chuti osladíme medom alebo cukrom. Všetko potom dobre premiešame a následne pripravenou mliečno-makovou zmesou zalejeme bobaľky. Bobaľky s makom servírujeme do pripravených tanierov.

Druhý víťazný recept poslala Eva z Handlovej


Cesto: 6 vajec, 150 g práškového cukru, 150 g polohrubej múky, 1/2 kypriaceho prášku do pečiva.
Vyšľaháme sneh zo 6 bielok, postupne pridávame cukor, žĺtka, múku spolu s kypriacim práškom. Upečieme.

Krém: 1 zlatý klas, 3 žĺtka, 5-6 lyžíc kryštálového cukru, 1 liter mlieka.
Uvaríme krém podľa návodu na zlatom klase, len do mlieka pridáme 3 žĺtka.
Do šálky vysypeme hrozienka a zalejeme rumom.
Upečený plát rozkrojíme na 4 kusy a vložíme do hlbšej misy. Každý plát polejeme hrozienkami spolu s rumom. Zalejeme vychladeným krémom. Pred podávaním ozdobíme šľahačkou.

Tretím receptom je ryžový chlieb, ktorý poslala Silvia z Bratislavy


1 dl ryže
4 dl vody
1,5 dl chlebového kvásku
1 čajová lyžička soli
asi 500 g chlebovej pšeničnej múky
2 polievkové lyžice ražnej múky

Vo vode uvaríme za občasného premiešania ryžu 15 minút. Potom ju rozmixujeme aj s vodou, v ktorej sme ju varili a zmiešame s chlebovým kváskom a ražnou múkou. Postupne pridávame po lyžiciach chlebovú múku zmiešanú so soľou a miešame, kým urobíme pevnú guľu. Guľu vložíme do pekáča vyloženého papierom na pečenie, potrieme pierkom studenou vodou a prikryjeme utierkou. Necháme na teplom mieste kysnúť asi 2 hodiny. Občas potrieme pierkom studenou vodou.

Vložíme do rúry vyhriatej na 220°C. Hneď teplotu stiahneme na 200°C. Pečieme asi hodinu. Pričom približne v polovici pečenia ako aj na konci po vybratí z rúry potrieme povrch chleba pierkom studenou vodou.

Kniha Vianoce na Slovensku


Kniha Vianoce na Slovensku. Foto: Slovart
Cenu do súťaže venovalo vydavateľstvo Slovart. Víťazom pošleme knihu Vianoce na Slovensku, ktorá ponúka 350 receptov zo 16 regiónov spolu so zvykmi a nadčasovými kuchárskymi radami. Je nenahraditeľným domácim pomocníkom pri vianočných prípravách a bohatým zdrojom najrôznejších informácií, ktoré sa s najkrajšími sviatkami v roku spájajú. Vianoce na Slovensku obsahujú tradičné recepty a rady, ktoré po celom Slovensku dlhé roky zbierala známa slovenská etnografka Zora Mintalová Zubercová.

Komentáre