Život

Študenti VŠVU získali vďaka J&T BANKE nové ateliéry

"J&T Banka zabezpečila pre študentov a absolventov Vysokej školy výtvarných umení priestory, kde sa môžu venovať svojej tvorbe a štúdiu."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 8. októbra 2014 16:39
Foto: J&T Banka
Zároveň sa zaviazala, že bude niesť náklady na ich prevádzku. Projekt inkubátora je prvým v rámci novovznikajúceho partnerstva s VŠVU.

Milujeme umenie a podpore toho súčasného sa v banke venujeme dlhodobo. Sme presvedčení, že má dôležitej úlohu v spoločnosti. Teší ma, že sa nám podarilo začať partnerstvo práve s VŠVU, ktorá je Almou Máter našich umelcov. Verím, že ateliéry vytvoria študentom priestor pre rozvoj ich talentu a tvorby. Pomôžu im k úspešnému ukončeniu štúdia a absolventom v ich lepšom uplatnení sa v praxi,“ uvádza Andrej Zaťko, riaditeľ J&T Banky.

Priestory v celkovej rozlohe 800 štvorcových metrov poskytujú niekoľko samostatných a jednu väčšiu spoločnú miestnosť. Budú ich využívať najmä študenti Katedry maľby a iných médií, Katedry vizuálnej komunikácie a Katedry fotografie a nových médií, ktorí tu budú spolupracovať aj so svojimi profesormi a študentmi doktorandského štúdia.

V nových priestoroch budú môcť tvoriť a pracovať aj absolventi VŠVU. Ide zároveň o začiatok vzájomnej spolupráce VŠVU so študentmi, ktorí úspešne ukončili štúdium. Umelcov vyberie škola na základe predložených projektov ohľadne ich tvorby a budúceho zamerania, či uplatnenia.

VŠVU už niekoľko rokov hľadala nové výučbové a technologické priestory. „Je to spôsobené tým, že ešte v osemdesiatych rokoch sa nedobudoval piaty a šiesty blok hlavnej výučbovej budovy na Drotárskej ceste, ale aj technicky a prevádzkovo nevyhovujúcimi výučbovými priestormi v historickej budove na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Medzitým na VŠVU vznikli ďalšie študijné programy a počet študentov nám stúpol takmer trojnásobne – pritom podotýkam, že ich uplatniteľnosť v praxi je tesne pod 100 %. Okrem toho, do umeleckej výučby a výskumu sa zavádzajú stále nové a nové technológie, ktoré je potrebné umiestniť do nových priestorov. Preto sme s vďakou privítali túto ponuku zo strany J&T Banky, ktorá nám v súčasnosti dovolí riešiť doslova kritickú situáciu s ateliérovými priestormi, primárne určenými pre niektorých našich diplomantov a doktorandov, či riešiť situáciu niektorých našich absolventov so získaním pracovných priestorov, ktorú chceme administrovať v rámci programu alumni klubu VŠVU,“ hovorí Stanislav Stankoci, rektor VŠVU.

Komentáre