Život

Prvá mrazivá noc priala zberu ľadového vína

"Zmrazené strapce sa musia oberať v noci, pri teplote aspoň mínus 7 stupňov a skôr, než ich ranné slnko znova roztopí. Ľadové víno musí byť sladké."

TASR/Webmagazin.sk, 13. januára 2021 12:19
Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Prvá skutočne mrazivá noc prišla vo vinárskych oblastiach na Slovensku až na začiatku tretieho januárového týždňa. Konečne priniesla vhodné podmienky na zber tzv. ľadového vína. Zmrznuté strapce na výrobu ľadového vína sa môžu oberať až od teploty nižšej ako mínus 7 stupňov a zozbierať sa musia skôr, ako ich ranné slnko znova zohreje. Len vtedy si bobule zachovajú vysoký obsah cukru. Ľadové víno totiž musí byť sladké. Vinári tak pracujú uprostred noci až do východu slnka a na zber majú doslova len pár hodín. Vinohrady tak boli v noci z pondelka na utorok plné ľudí.
Na sníme fľaša ľadového vína Rizling Vlašský ročník 2011. Oblasť Brekov v okrese Humenné patrí k najsevernejšie položeným vinohradom na Slovensku. Aj preto sa tu ľadovým vínam darí. Foto: TASR Roman Hanc

K "objavu" ľadového vína došlo, ako to už býva, náhodou a na jeho začiatku stála "nehoda". Prvou krajinou, kde sa ľadové víno začalo vyrábať, bolo Nemecko. Vinárov v oblasti Franconia v západnej časti Bavorska zaskočil nečakaný nočný mráz, ktorý zasiahol takmer celú úrodu. Napriek tomu hrozno zozbierali a pokúsili sa ho zlisovať. Zo zmrazeného ovocia dostali síce podstatne menšie množstvo suroviny, no zlisovaný nektár bol taký sladký, lahodný, s nezvyčajnou medovou chuťou, že sa nepodobal žiadnemu inému vínu, ktoré sa dovtedy podarilo vyrobiť. Nazvali ho ľadové víno a odvtedy každý rok nechávali časť úrody vo vinohradoch čakať na prvý silný mráz.

Do lisovne putuje hrozno priamo zo zberu, skôr, než stihne rozmrznúť. Pri jeho lisovaní ostávajú zamrznuté kryštáliky vody v bobuliach a vyteká len malé množstvo koncentrovanej, veľmi sladkej šťavy s vysokým obsahom trieslovín, kyselín a aromatických látok. Práve to je pre výrobu kvalitného ľadového vína žiadané. Zároveň je veľmi vzácne. Hrozno, ktoré ostane vo viniciach dlhšie po sezóne, sa často stáva potravou pre vtáky a lesnú zver, alebo obeťou nepriaznivého počasia, napríklad krupobitia. Takisto dostatočné mrazy sú v južných vinárskych oblastiach čoraz zriedkavejšie. Nepodarí sa ho teda v dostatočnom množstve dopestovať v každej sezóne.

Na pestovanie ľadového vína nie sú vhodné všetky odrody. Dobré sú tie s hrubšou a tuhšou šupkou, ako najlepšie sa ukázali Rizling a Vidal. Ľadové víno má mimoriadne lahodnú ovocnú chuť, často máva broskyňové, či marhuľové zakončenie, niekedy dokonca pripomína chuť tropického ovocia. Plní sa do menších fliaš ako zvyčajné víno a je ideálne k dezertom po hlavnom jedle.


Komentáre