Život

Presne pred deviatimi rokmi vyhorel hrad Krásna Hôrka

"Slovenské národné múzeum chystá tender na jej obnovu rekonštrukciu. Mal by byť vyhlásený na jeseň."

TASR/Webmagazin.sk, 10. marca 2021 15:45
Aj deväť rokov po požiari pokračujú práce na oprave hradu Krásna Hôrka. Foto: TASR František Iván

Najbližších dvanásť mesiacov sa na Krásnej Hôrke budú realizovať prípravné práce v areáli podhradia i samotného hradu, ktoré predznamenávajú samotnú celkovú rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky. Informovalo o tom vedenie Slovenského národného múzea (SNM). "Počnúc utorkom sa začal proces prípravy podkladov na vyhlásenie verejného obstarávania na obnovu hradu Krásna Hôrka,“ potvrdil generálny riaditeľ SNM Branislav Panis.

Tender by mal byť vyhlásený na jeseň, projektová dokumentácia je prakticky hotová, posledné pripomienky sa zapracovávajú do projektovej dokumentácie na obnovu podhradia. "V rámci najbližších prác má ísť o odstránenie stavieb a objektov v podhradí, odvodnenie piateho nádvoria, sanáciu vlhkých konštrukcií kaplnky, odstraňovanie cementového škárovania a omietok z hradieb a tiež čistenie horného hradu, nádvorí a parkánu, kde sú naplánované práce pomocou žeriavu, ktorý bude následne demontovaný," objasnil Panis.

Potvrdil, že platí aktualizovaná etapizácia obnovy NKP. Prvá a druhá etapa, týkajúca sa modernizácie technickej infraštruktúry a obnovy podhradia, ďalej obnovy dolného a stredného hradu, majú byť realizované súčasne a ukončené na jeseň 2023.
Pred celkovou obnovou a rekonštrukciou sa v lete na hrade uskutočnil predstihový archeologický výskum. Foto: TASR František Iván

Na projekte obnovy hradu participujú aj projektanti SNM Bratislava. "Pracujú napríklad na kompletizácii projektovej dokumentácie podhradia, tiež na zonálnej štúdii podhradia pre Krajský pamiatkový úrad Košice, takisto sa venujú príprave informačného systému podhradia s komplexným riešením pre celú obec Krásnohorské Podhradie, zaoberajú sa i dokumentáciou pre realizáciu stavby,“ vysvetlila Tímea Mátéová, riaditeľka SNM – Múzea Betliar, pod ktorý NKP Krásna Hôrka spadá.
Požiar hradu Krásna Hôrka 10. marca 2012. Foto: TASR František Iván

Celková alokácia na obnovu Krásnej Hôrky, ktorú schválila ešte v roku 2019 vláda Petra Pellegriniho, je 35 miliónov eur. "Z tejto sumy bolo zatiaľ vyčlenených 5,3 milióna eur,“ pripomenul generálny riaditeľ SNM. "Doteraz bolo do obnovy hradu investovaných 6.115.925,12 eura z poistného plnenia a 155.323 eur z verejnej zbierky," dodal.

NKP zdevastoval 10. marca 2012 požiar, ktorý vznikol na trávnatom poraste na hradnom kopci, odkiaľ sa preniesol na samotný hrad.

Komentáre