Život

Plamienok vydáva knihu s návodom, ako pomôcť smútiacemu priateľovi

"Vydanie knihy je ukončením ročného webového projektu pre verejnosť, zahŕňa populárne náučné blogy a podcasty."

TASR, 28. októbra 2020 11:01
Ilustračné foto Foto: TASR/BYU

Nezisková organizácia Plamienok v týchto dňoch vydáva knihu "Ako pomôcť smútiacemu priateľovi". Je určená tým, ktorí majú vo svojej blízkosti smútiacich priateľov a premýšľajú, akým spôsobom im pomôcť. TASR o tom informovala manažérka oddelenia fundraisingu a PR Plamienka Silvia Štefániková.

Kniha obsahuje ilustrácie Daniely Olejníkovej a ponúka osem spôsobov, ako byť pri svojom smútiacom priateľovi. "Dennodenná práca a sprevádzanie smútiacich detí a rodín v Plamienku nám opakovane pripomínajú, že my, ľudia, sme schopní prekonávať náročné životné situácie a obdobia. Dôvera a láskavosť, ktoré dávame a dostávame vždy jedinečným spôsobom, nám dodávajú silu života," hovorí psychológ Iván Gómez García spolu s riaditeľkou Plamienka Máriou Jasenkovou.

Vydanie knihy je ukončením ročného webového projektu pre verejnosť, zahŕňa populárne náučné blogy a podcasty. Štefániková tvrdí, že je to prvý komplexný projekt na Slovensku, ktorý sa venuje edukácii a poradenstvu laickej verejnosti v oblasti sprevádzania v smútení.

Plamienok od roku 2002 bezplatne poskytuje nevyliečiteľne chorým a zomierajúcim deťom domácu paliatívnu liečbu a starostlivosť doma v okruhu dvoch hodín jazdy od Bratislavy. Od roku 2011 v Centre smútkovej terapie v Bratislave terapeuti Plamienka bezplatne poskytujú psychologickú, terapeutickú a poradenskú pomoc smútiacim deťom a ich blízkym, ako aj dospelým po strate dieťaťa.


Komentáre