Život
Pivní experti hľadajú najlepšie slovenské pivá
"Každý, kto 13. júna zavíta do Bratislavského Meštianskeho pivovaru, bude môcť ochutnávať zadarmo výber najlepších slovenských pív. "
Webmagazin.sk, 5. júna 2013 14:00
Experti hodnotili vzorky anonymne. Foto: Peter FroloO tom, ktoré slovenské pivá získajú právo nosiť zlatú, striebornú alebo bronzovú korunku, rozhodovali pivní experti počas súťažného dňa Slovenskej pivnej korunky. Súťaž ako jediná na Slovensku umožňuje uchádzať sa o toto prestížne ocenenie všetkým záujemcom spomedzi veľkých, malých samostatných a aj malých reštauračných pivovarov.
Jej siedmy ročník prilákal historicky najvyšší počet zapojených pivovarov z celého Slovenska. O víťazoch spomedzi trinástich prihlásených pivovarov a šesťdesiatich siedmich súťažiacich pív rozhodnú parametre, ako sú farba, čírosť, kompaktnosť peny, intenzita vône a chuti, celková lahodnosť, vyvážená horkosť či miera rezkosti.
Degustácia prebiehala za prísnych podmienok senzorického laboratória. Foto: Relations ConsultingKoľko piva sa na Slovensku vypije?
Podľa štatistík sa na Slovensku vypije 73 litrov piva ročne na osobu a slovenské pivovary zásobia každoročne lokálny pivný trh objemom približne 3 milióny hektolitrov piva. Pestrosť ponuky sa neustále rozvíja, a tomu zodpovedá aj počet kategórií prestížnej súťaže Slovenská pivná korunka.
Sládok Pivovarov Topvar Ján Píry hodnotí čírosť. Foto: Peter FroloStabilnou súčasťou pre veľké a malé samostatné pivovary sú kategórie svetlé pivá do 10%, svetlé pivá do 12%, tmavé a polotmavé pivá, miešané a ochutené pivá typu radler. Pre reštauračné pivovary pripravili organizátori tentoraz novinku, keď pre ne otvorili celkom nové kategórie a o titul tak zabojujú aj svetlé pivá spodne kvasené do 12%, tmavé a polotmavé pivá spodne kvasené a vrchne kvasené pivá.
Degustovalo sa
Profesionálna degustácia sa odohrávala v špeciálne klimatizovaných priestoroch Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR v Bratislave. Ako experti ohodnotili dodané vzorky a výsledky súťaže Slovenská pivná korunka sa odborná verejnosť aj priaznivci piva dozvedia už 13. júna v priestoroch Bratislavského Meštianskeho Pivovaru na Dunajskej ulici v Bratislave.
Sládok Heinekenu Karol France zasa vyváženosť horkosti. Foto: Peter FroloTam budú môcť od 19,00 hod. ochutnávať zadarmo výber najlepších slovenských pív všetci, ktoré zavítajú do priestorov tejto reštaurácie.
„Skúsený pivár ocení vždy pivo najvyššej kvality, nech pochádza z veľkého, malého samostatného či malého reštauračného pivovaru. Preto som rada, že práve naše združenie dokáže touto súťažou spojiť pivovarníkov z celého Slovenska,” uviedla Júlia Hurná zo Slovenského združenia výrobcov piva a sladu, ktoré je vyhlasovateľom a hlavným organizátorom Slovenskej pivnej korunky.
Komentáre
Nahlásiť chybu v článku
Občas sa niekde objaví nejaká chybná informácia, preklep, či nesprávna interpretácia. Budeme radi, ak nás na túto chybu cez tento formulár upozorníte, aby sme ju mohli čo najskôr opraviť. Redakcia Webmagazín