Život
Pivní experti hľadajú najlepšie slovenské pivá
Webmagazin.sk, 5. júna 2013 14:00Experti hodnotili vzorky anonymne. Foto: Peter Frolo
O tom, ktoré slovenské pivá získajú právo nosiť zlatú, striebornú alebo bronzovú korunku, rozhodovali pivní experti počas súťažného dňa Slovenskej pivnej korunky. Súťaž ako jediná na Slovensku umožňuje uchádzať sa o toto prestížne ocenenie všetkým záujemcom spomedzi veľkých, malých samostatných a aj malých reštauračných pivovarov. Jej siedmy ročník prilákal historicky najvyšší počet zapojených pivovarov z celého Slovenska. O víťazoch spomedzi trinástich prihlásených pivovarov a šesťdesiatich siedmich súťažiacich pív rozhodnú parametre, ako sú farba, čírosť, kompaktnosť peny, intenzita vône a chuti, celková lahodnosť, vyvážená horkosť či miera rezkosti.
Degustácia prebiehala za prísnych podmienok senzorického laboratória. Foto: Relations Consulting
Koľko piva sa na Slovensku vypije?
Podľa štatistík sa na Slovensku vypije 73 litrov piva ročne na osobu a slovenské pivovary zásobia každoročne lokálny pivný trh objemom približne 3 milióny hektolitrov piva. Pestrosť ponuky sa neustále rozvíja, a tomu zodpovedá aj počet kategórií prestížnej súťaže Slovenská pivná korunka.
Sládok Pivovarov Topvar Ján Píry hodnotí čírosť. Foto: Peter Frolo
Stabilnou súčasťou pre veľké a malé samostatné pivovary sú kategórie svetlé pivá do 10%, svetlé pivá do 12%, tmavé a polotmavé pivá, miešané a ochutené pivá typu radler. Pre reštauračné pivovary pripravili organizátori tentoraz novinku, keď pre ne otvorili celkom nové kategórie a o titul tak zabojujú aj svetlé pivá spodne kvasené do 12%, tmavé a polotmavé pivá spodne kvasené a vrchne kvasené pivá. Degustovalo sa
Profesionálna degustácia sa odohrávala v špeciálne klimatizovaných priestoroch Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR v Bratislave. Ako experti ohodnotili dodané vzorky a výsledky súťaže Slovenská pivná korunka sa odborná verejnosť aj priaznivci piva dozvedia už 13. júna v priestoroch Bratislavského Meštianskeho Pivovaru na Dunajskej ulici v Bratislave.
Sládok Heinekenu Karol France zasa vyváženosť horkosti. Foto: Peter Frolo
Tam budú môcť od 19,00 hod. ochutnávať zadarmo výber najlepších slovenských pív všetci, ktoré zavítajú do priestorov tejto reštaurácie. „Skúsený pivár ocení vždy pivo najvyššej kvality, nech pochádza z veľkého, malého samostatného či malého reštauračného pivovaru. Preto som rada, že práve naše združenie dokáže touto súťažou spojiť pivovarníkov z celého Slovenska,” uviedla Júlia Hurná zo Slovenského združenia výrobcov piva a sladu, ktoré je vyhlasovateľom a hlavným organizátorom Slovenskej pivnej korunky.