Život

Osamelým rodičom pomôže finančná zbierka Rabaka

"Záštitu nad zbierkou prebrala okrem organizácie Jeden rodič aj europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová."

TASR, 26. marca 2021 16:09
Ilustračná snímka. Foto: TASR – Henrich Mišovič
Bratislava 26. marca (TASR) - Na pomoc osamelým rodičom vznikla nová finančná zbierka Rabaka. Peniaze sa budú ohrozeným rodinám prerozdeľovať podľa ich potrieb. Dôvodom je slabá a nedostatočná štátna pomoc vo vzťahu k rodinám a najmä pre osamelých rodičov. TASR o tom informovala Eva Marková z organizácie Jeden rodič.

„Rodičia malých detí sú často nútení pracovať na dohody, brigády a skrátené úväzky, no tie sa v dôsledku pandémie rušia ako prvé. Mnohí sa kvôli dlhom na odvodoch prepadli schémami štátnej pomoci, alebo je pomoc od štátu príliš nízka a neskorá," upozorňuje Marková. Zložitú situáciu pre pandémiu a zatvorené škôlky a školy majú podľa Markovej aj zamestnaní rodičia.

Dodala, že všetky príspevky v rámci projektu Rabaka sa z transparentného účtu prerozdelia podľa potrieb ohrozených rodín. Aby neprišli o bývanie, z peňazí sa zaplatí napríklad nájomné, splátky hypoték či úverov. Rodinám pomôže i odborné sociálne, psychologické a finančné poradenstvo. Záštitu nad zbierkou prebrala okrem organizácie Jeden rodič aj europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Na Slovensku je približne 150.000 rodičov, ktorí vychovávajú deti sami.

Komentáre