Život

Od pondelka sa začína kampaň Do školy na bicykli

"Minulý rok sa do kampane aj napriek pandemickej situácii zapojilo 238 škôl z celého Slovenska."

TASR, 24. septembra 2021 10:36
Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Kampaň Do školy na bicykli, podporujúca zdravé, ekologické a bezpečné dochádzanie žiakov, študentov a pedagógov do škôl, sa aj tento rok uskutoční v jesennom termíne, od 27. septembra do 8. októbra.

Heslom podujatia je Netrávme v aute večnosť. Vyhlasuje ju Ministerstvo dopravy a výstavby SR a organizuje ju Cyklokoalícia aj s podporou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. TASR o tom informoval Dan Kollár z Cyklokoalície.

Hoci názov kampane hovorí o bicykloch, jej cieľom je podporiť akýkoľvek zdravý a udržateľný spôsob dopravy do škôl - chôdzu, bicyklovanie či jazdu na kolobežke. Súčasťou kampane je súťaž, v ktorej môžu školy vyhrať stojany na bicykle a vecné ceny pre žiakov a pedagógov. Súťažiť môžu v troch kategóriách – najaktívnejšia škola, najkreatívnejšia škola a pedagóg s najväčším prínosom pre školskú mobilitu.

Cieľom kampane je upozorniť na vysokú intenzitu automobilovej dopravy v rámci dochádzania do škôl, no taktiež poukázať na riešenia, ktoré zlepšujú podmienky a bezpečnosť práve pre nemotorovú dopravu žiakov, študentov, ale aj všetkých ostatných.

„Blízke okolie škôl je často doslova obliehané automobilmi. Nechávame deti dýchať znečistený vzduch a ohrozujeme ich rýchlo jazdou áut. Školské dvory sa na mnohých školách pomaly menia na parkoviská. Ak chceme vychovávať zdravé a samostatné deti, takýto prístup nás, dospelých, musíme zmeniť," povedal Kollár.

„Aj na Slovensku už nájdeme školy, ktoré podporujú dochádzanie do školy na bicykli, kolobežke či pešo, pretože vnímajú pozitívny vplyv pohybu a udržateľnej dopravy na svojich žiakov. Inšpirujme sa od nich a ukážme, že nám na deťoch skutočne záleží," doplnil národný cyklokoordinátor Peter Klučka z Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Minulý rok sa do kampane aj napriek pandemickej situácii zapojilo 238 škôl z celého Slovenska. Registrácia je spustená na stránke www.doskolynabicykli.sk.

Komentáre