Život

Na Slovensku sa začína kampaň Zastavme násilie na ženách 2021

"Podporovateľkou kampane je aj prezidentka SR Zuzana Čaputová."

TASR, 25. novembra 2021 13:38
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na Slovensku sa od štvrtka začína kampaň Zastavme násilie na ženách 2021. Jej tretí ročník organizuje Koordinačno-metodické centrum pre prevenciu násilia na ženách (KMC) Inštitútu pre výskum práce a rodiny (IVPR). Viaceré slovenské dominanty sa pri tejto príležitosti rozsvietia na oranžovo. TASR o tom informovala manažérka komunikácie národného projektu Prevencia a eliminácia rodovej diskriminácie IVPR Viera Böttcher.

Kampaň poukazuje na problematiku odstránenia násilia na ženách a pridáva sa tak k celosvetovej iniciatíve Organizácie Spojených národov (OSN). Tá si za farbu kampane zvolila oranžovú, ktorá má symbolizovať svetlejšiu budúcnosť pre ženy a dievčatá, ktoré zažili násilie. Zároveň ňou upozorňuje, že násilie na ženách a dievčatách je jedným z najrozšírenejších prípadov porušovania ľudských práv na svete a ohrozuje slobodu, bezpečie a dôstojnosť miliónov dievčat a žien. Slogan tohtoročnej kampane je Orange the World: End Violence against Women Now! / Zafarbime svet na oranžovo: Zastavme násilie na ženách hneď teraz!

Viaceré mimovládne organizácie, verejné a štátne inštitúcie, ako aj osobnosti kultúrneho, spoločenského a politického života vyjadria počas 16 dní aktivizmu proti rodovo podmienenému násiliu jednoznačné odmietnutie všetkých foriem násilia, ktoré zažívajú dievčatá a ženy na celom svete.

Symbolickou oranžovou farbou budú vo štvrtok osvetlené Prezidentský palác, Primaciálny palác, Klarisky, Paluďaiho palác, Nová budova Slovenského národného divadla, ako aj budova holandskej ambasády a kultúrny inštitút rakúskeho veľvyslanectva. Po prvý raz kampaň podporili aj mestá Banská Bystrica, Žilina a Nitra. V meste Trnava sa večer rozžiari radnica na oranžovo. Podporovateľkou kampane je aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.



Verejnosť sa môže do kampane pridať šírením výzvy Zastavme násilie na ženách umiestnením tematického rámčeka na svoju profilovú fotku na sociálnej sieti či informácií o situácii a potrebách žien zažívajúcich násilie v partnerských vzťahoch a rodinách.

Kampaň potrvá do 10. decembra, ktorý je Medzinárodným dňom ľudských práv.


Komentáre