Život

Na podujatí Morovnianska podkova sa opäť zídu furmani

"Furmani budú na ihrisku pri letisku súťažiť v troch tradičných disciplínach: furmanský slalom, práca s drevom a ťažký ťah. "

TASR, 4. mája 2023 12:13
Na archívnej snímke 10. ročník furmanských pretekov ťažných koní Morovnianska podkova v mestskej časti Handlovej - Morovno. Foto: TASR/Branislac Račko

Handlovská časť Morovno bude opäť hostiť furmanov z celého Slovenska. V poradí 16. ročník podujatia Morovnianska podkova bude 13. mája, tento rok mesto pristúpilo vzhľadom na zvýšené náklady s organizáciou súťaže i k zavedeniu dobrovoľného vstupného. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

"Veríme, že aj na 16. ročníku to bude pre všetkých divákov zaujímavý zážitok. Vzhľadom na zvýšené náklady bude tento rok dobrovoľné vstupné jedno euro," uviedla Paulínyová.

Výťažok zo vstupného podľa nej pôjde na samotnú organizáciu podujatia a vykrytie zvýšených nákladov, aby ostala zachovaná kvalita podujatia, ktoré má obľubu u návštevníkov aj furmanov.

Furmani budú na ihrisku pri letisku súťažiť v troch tradičných disciplínach: furmanský slalom, práca s drevom a ťažký ťah. "V roku 2022 podujatie navštívilo približne 1500 divákov a publikum tlieskalo desiatim furmanom z celého Slovenska. Celkoví víťazi dostali od mesta Handlová finančné ceny," pripomenula hovorkyňa mesta.

Morovnianska podkova sa koná od roku 2004, v roku 2009 sa mesto Handlová rozhodlo prevziať organizačné zabezpečenie pretekov na seba a svoje organizácie. Súťaž spoluorganizujú Centrum voľného času, Miestne osvetové stredisko Morovno, furmani handlovskej doliny, Zväz chovateľov koní Slovenska a ďalší dobrovoľníci.



Komentáre