Život

Na Hlavnom námestí v Bratislave už stojí 12-metrový vianočný stromček

"Strom bol v Karlovej Vsi spílený, pretože už nemal priestor na rast a vytláčal múrik. Do centra mesta vozia vianočný stromček každoročne v predstihu."

TASR, 3. novembra 2022 11:03
Na snímke osadenie vianočného stromčeka na Hlavnom námestí v Bratislave 2. novembra 2022. Foto: TASR - Pavol Zachar
Bratislava 2. novembra (TASR) -
Na Hlavnom námestí v Bratislave už stojí vianočný stromček. Je to 40 rokov starý, 12 metrov vysoký smrek pichľavý. Do centra mesta ho v stredu doviezli od darcov z mestskej časti Karlova Ves zo Sološnickej ulice. Pre TASR to potvrdili z Mestských lesov v Bratislave.

Strom bol v Karlovej Vsi spílený, pretože už nemal priestor na rast a vytláčal múrik. Do centra mesta vozia vianočný stromček každoročne v predstihu. Neskôr by to pre postupnú prípravu vianočných trhov, inštaláciu stánkov či pódia nebolo možné.

"Strom rástol v predzáhradke rodinného domu vo vyvýšenom záhone, ktorý začal vytláčať svojou koreňovou sústavou. Na mieste nemal vhodné podmienky na svoj ďalší rast, strom strácal na stabilite," informovala TASR hovorkyňa hlavého mesta Dagmar Schmucková. Každý rok Mestské lesy v Bratislave vyberajú podľa jej slov na účel vianočného stromčeka také stromy, ktoré by majitelia z rôznych dôvodov museli tak či tak vyrúbať.



K výzdobe stromčeka dôjde tesne pred otvorením mestských vianočných trhov, ktoré sa budú konať od 24. novembra do 22. decembra. "Slávnostné otvorenie Bratislavských Vianoc spolu s rozsvecovaním vianočného stromčeka na námestí aj s kultúrnym programom bude 25. novembra podvečer," podotkla hovorkyňa.

Na Hlavnom námestí a Františkánskom námestí tak po pandemickej prestávke môžu ľudia opäť zažiť vianočnú atmosféru. Vychutnať si vianočné nápoje, jedlá či kúpiť darčeky. Chýbať nebude Vianočný les či sprievodné kultúrne podujatia.




Komentáre