Život

Knihu Anny Ghannamovej Nechcené tajomstvá pokrstili perím

"Kniha prezradí aj to, ako sa problém nechcených detí rieši vo svete i ako sa riešil v minulosti. Jej čitatelia spoznajú skutočné pohnútky žien, ktoré sú neraz neprávom označované za krkavčie matky. "

TASR, 2. júna 2015 11:40
Na archívnej snímke Anna Ghannamová prezentuje Hniezdo záchrany, určené na záchranu nechcených novorodencov. Foto: TASR – Radovan Stoklasa
Nový knižný titul Nechcené tajomstvá uviedli do života na Medzinárodný deň detí (1. 6.) v bratislavskom kníhkupectve Panta Rhei na Poštovej ul. Autorkou knihy prevažne o Hniezdach záchrany (HZ), ale aj celej misii občianskeho združenia Šanca pre nechcených, je Anna Ghannamová.

"Dozviete sa, čo jej predchádzalo, čo jej pomáhalo, čomu musela čeliť. V akom individuálnom a spoločenskom kontexte sa rozvíjala a prečo smerovala tam, kde je dnes," uvádza autorka na obale knihy, ktorá obsahuje aj pár dôležitých štatistických čísel a zaujímavých informácií k téme nechcených detí. "Bola to aj praktická nutnosť pre mňa spísať tie začiatky, ale trošku tam dať aj odborno, čo možno chýbalo v tejto téme v našej krajine a možno aj v blízkych krajinách, pretože neexistovala žiadna publikácia, ktorá by hovorila o záchrane nechcených detí formou verejných schránok, a takmer žiadna sa nevenovala ani utajeným pôrodom," povedala pre TASR Ghannamová.

Kniha prezradí aj to, ako sa problém nechcených detí rieši vo svete i ako sa riešil v minulosti. Jej čitatelia spoznajú skutočné pohnútky žien, ktoré sú neraz neprávom označované za krkavčie matky. Ghannamová priznáva, že príbeh vzniku HZ a neskôr Náruče záchrany je aj jej príbehom a príbehom všetkých, ktorí prechádzali autorkiným životom, či už priamo, alebo nepriamo tejto misii pomáhali alebo ju ovplyvnili. "Nikdy by sa však nestala trvalo udržateľnou, keby jej posolstvo a dôležitosť nevzali za svoje spoluzakladatelia občianskeho združenia Šanca pre nechcených, moje bývalé či súčasné kolegyne a kolegovia, sponzori, médiá, cirkev, kooperujúce rezorty, odborná či laická verejnosť, ale aj moja rodina."

Krstnými rodičmi odbornej publikácie, ale aj knihy o príbehoch nešťastných žien, detí a tak trochu aj mužov, sa stali herci Ivana Kuxová a Marek Majeský. "Mám kamarátku, ktorá má adoptované tri deti. Je možné, že aj takto cez HZ sa ocitli u nej. Viem, akú jej robia radosť a ako to naplnilo jej život, takže si myslím, že to má zmysel, sú možnosti, ako tie deti môžu nájsť svoje šťastie v živote a lásku," komentovala pre TASR Ivana Kuxová význam verejných schránok, ktoré na Slovensku zachránili životy 51 bábätkám.

Nechcené tajomstvá pokrstili symbolicky tak, ako sa krstilo všetkých 20 HZ, červeným a bielym perím. "Červeným na znak toho, že ide o život a bielym na znak nádeje," uzavrela autorka.

Anna Ghannamová vyštudovala žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Už počas štúdií v roku 1989 patrila medzi zakladateľov vtedy prvého revolučného týždenníka Zmena. Počas svojej 20-ročnej novinárskej kariéry sa stala známou najmä ako moderátorka politicko-diskusných relácií. Vyše desať rokov je aktívna v treťom sektore. V roku 2004 založila a dodnes vedie občianske združenie Šanca pre nechcených, ktoré iniciovalo na Slovensku vznik Hniezd záchrany. Od roku 2009 riadi trojgeneračné sociálne centrá s názvom Náruč záchrany Senior & Junior, ktoré sa starajú o opustené matky s deťmi v núdzi a o odkázaných seniorov.

ODPORÚČAME AJ:
Skupina Kryštof vydáva nový album Srdcebeat
LIKE DŇA: Tieňová divadelná skupina a jej umenie
Najoceňovanejší slovenský režisér Barabáš prináša film Suri

Komentáre