Život

Kedy je ten správny čas rozlúčiť sa s plienkami?

"Skôr či neskôr sa každé dieťa naučí cikať a kakať na záchode. Treba byť len trpezliví."

Zuzana Onufer, 22. októbra 2015 14:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Vaše snahy odnaučiť vášho syna nosiť plienky zlyhávajú a vy zo všetkých strán počúvate, ako sa mamičky predháňajú v tom, ktorej dieťa sa skôr naučilo chodiť na nočník? Nedajte sa tým znechutiť. Poradíme vám rozpoznať, kedy je ten správny čas začať trénovať, čo pomáha a čomu sa naopak vyvarovať.

Kedy je dieťa pripravené?


Podľa odborníkov je tá správna doba okolo dvoch rokov veku dieťaťa. Dieťa mladšie ako 18 mesiacov je nemožné naučiť na nočník, pretože zvierač močového mechúra a konečníka nemá ešte dieťa pod kontrolou. Majte na pamäti, že existujú veľké rozdiely v tom, kedy deti túto schopnosť získajú.

Približne od 18 mesiacov si však batoľatá začínajú uvedomovať, že práve kakajú alebo cikajú. Väčšinou sa prestanú hrať a koncentrovane tlačia alebo sa so záujmom pozerajú na to, ako sa napríklad v sprche vycikajú. Všetky tieto signály znamenajú, že dieťa si uvedomuje príčinu a následok. V tomto veku dieťa začína byť fascinované toaletou. Sprevádza tam svojich rodičov alebo sa potajomky snaží do záchoda hodiť toaletný papier. Ak dieťa samé prejaví záujem o nočník alebo záchod, treba ho v tom podporiť. Aj keď to bude len občasné.

Skôr než s učením začnete


Ak si myslíte, že vaše batoľa je už pripravené naučiť sa chodiť na nočník, zvážte niekoľko faktorov. Ak je vaše dieťa choré alebo je v zlom zdravotnom stave, radšej to odložte. Začnite vtedy, keď máte doma pohodu a dobrú náladu. Najlepším obdobím, kedy začať sú letné mesiace. Dieťa môže behať po byte alebo po záhrade nahé a skúšať robiť svoje potreby. Ďalšou výhodou je, že množstvo pocikaných vecí a kobercov, čomu sa na začiatku nevyhnete, vám skôr vyschne.

Ako dlho to trvá?


Pripravte sa na to, že naučiť dieťa spoľahlivo navštevovať nočník nezvládnete za deň. Môže to trvať týždne alebo mesiace s malými recidívami. Aj keď to dieťa nakoniec zvládne, ešte nejakú dobu budete musieť používať plienky na noc. Chce to len obrovskú dávku trpezlivosti. Nevzdávajte sa po prvých neúspechoch, vytrvajte.

Zoznámte sa. Toto je nočník


Či sa rozhodnete používať nočník alebo redukciu na toaletu, je to úplne jedno. Môžete dieťaťu ponúknuť obe alternatívy, aby si vybralo. Prvé zoznámenie s nočníkom by malo mať príjemnú pozitívnu atmosféru. Pokojne nechajte dieťa, aby si na ňom len tak posedelo, aby naň dávalo cikať svojho medvedíka alebo bábiku. Určite nad dieťaťom prísne nestojte a nenúťte ho, aby sa už konečne vycikalo. Mohlo by z toho dostať určitý psychický blok a odmietalo by ďalšie pokusy. Ak vidíte, že dieťa plače a nejaví o nočník záujem, radšej ešte počkajte.

Úplatky pomáhajú, nebojte sa ich použiť


Pred posadením na nočník sa s dieťaťom porozprávajte. Vysvetlite mu, že už je veľký chlapec a veľkí chlapci cikajú a kakajú do nočníka, nie do plienok. Kúpte mu nové nohavice alebo spodnú bielizeň s obľúbenými rozprávkovými postavičkami. Motivovať môžete aj udelením nálepky alebo drobnej sladkosti za každý úspešný pokus.

Akonáhle sa na to dáte, plienky by mali okrem noci ostať tabu. Dieťa si musí uvedomiť ten rozdiel aj za cenu množstva precikaných vecí. Prvé dva dni by ste dieťa mali dávať na nočník každú pol hodinu, aby ste podporili návyk. Nad hovienkom alebo cikačkou v nočníku nešetrite chválou.

Reakcia na nehody


Buďte pripravení na množstvo pocikaných vecí, mláčky na podlahe, koberci či sedačke. Za tieto „nehody“ však dieťa nikdy netrestajte, nekričte naňho. Namiesto toho povedzte: „Nevadí, nabudúce sa to určite podarí do nočníka.“ Buďte súcitní a viac sa sústreďte na radosť z úspešných pokusov. Ani mokré nohavice v parku nie sú dôvodom, aby ste dieťaťu prízvukovali, aká je to hanba. Dieťa sa hanbí tak či tak. Vždy so sebou noste náhradné kusy oblečenia a dieťa v prípade nehody prezlečte.

Všetko postupne


Neponáhľajte sa s vysadením plienok na noc. Počkajte, kým dieťa bezchybne zvládne techniku pýtania sa na nočník počas dňa. Znamením, že už je čas je to, že ráno u svojho drobca nájdete úplne alebo takmer suchú plienku.

Zdroj: mumsnet.com

ODPORÚČAME AJ:
Vykopávky v Ríme dokazujú, že mesto bývalo väčšie, ako sa myslelo
Prevratný objav: Kamenné nástroje boli na svete skôr, ako ľudia
REKORD: Forenzní vedci zmenili dejiny,identifikovali 500-ročnú mŕtvolu
Pátranie po predkoch: Objavili tretiu vetvu Praeurópanov

Komentáre