Život

Highlighty týždňa: Tehelné pole otvorí koncertom skupina Elán

"Ikar ocenil svojich autorov. V Bratislave môžete vidieť Picassa. Miro Žbirka získal hudobnú cenu Anděl. Opak vydal po dlhšej odmlke nový album. "

TASR/Webmagazin.sk, 11. marca 2019 8:00
Na snímke vľavo spevák Jozef Ráž počas koncertu slovenskej hudobnej legendy - skupiny Elán. Foto: TASR/František Iván
Nový futbalový štadión na bratislavskom Tehelnom poli čaká po športovom otvorení aj to kultúrne. Bude to koncert Elán a hostia v stredu 29. mája. Prvým účinkujúcim v úlohe predkapely bude od 17. hodiny formácia Seventh Weapon, po nej to budú súbor Čarovné ostrohy, hiphoper Majk Spirit a potom už bude pódium patriť skupine Elán.

"Takýto veľkolepý priestor sa otvára len raz za život. Neviem si predstaviť, že by sme povedali nie na takúto ponuku. Každý Slovák by sem mal zavítať, či už kvôli hudbe, alebo futbalu. Na starom štadióne sme hrali a už dávnejšie sme sľúbili, že odohráme koncert aj na novom. A sľub chceme dodržať," povedal na štvrtkovom stretnutí s médiami líder kapely Jozef Ráž.



Ikar ocenil autorov

Vydavateľstvo Ikar ocenilo diela svojich najúspešnejších slovenských autorov. Na Ikariáde 2018 boli ocenení známi autori aj autori knižných debutov. Najúspešnejšími autormi boli v uplynulom roku Táňa Keleová-Vasilková a Jozef Karika.

Ocenenie Zlaté pero každoročne udeľuje literárna kritika. Cenu získal Jozef Karika za triler Priepasť. "Minulý rok sa celkom zadaril. Snažím sa si to užiť, pretože som už natoľko realista, viem, že tieto fázy nikdy netrvajú večne a často netrvajú ani dlho. Takto k tomu pristupujem a o to viac sa z toho teším. Zlaté pero ma prekvapilo, som veľmi vďačný porote, že to takto vyhodnotili, lebo naozaj v Priepasti som sa snažil, aby okrem zimomriavkového príbehu tam bol aj hlbší význam a zmysel. Som nesmierne rád, že porota to tam videla a presne to aj pomenovali,“ povedal pre TASR štyrikrát ocenený Jozef Karika.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Čím dlhšie píšem, tým viac som presvedčený, že rozhodujúce na úspech (prinajmenšom v písaní, ale asi nielen v tom), je šťastie. Šťastie na čitateľky & čitateľov, vydavateľstvo, kníhkupcov, spolupracovníkov, podporu od rodiny a blízkych, zdravie, načasovanie, aspoň základnú stabilitu spoločnosti, niektoré vlastnosti a veľa ďalšieho. Z tohto dôvodu ideálne fázy nikdy netrvajú večne. O to viac sa teším z vašej podpory a čitateľského záujmu. Na Ikariáde sa mojim knihám vďaka vašej priazni znova zadarilo. Čakal som na toto vyhodnotenie, aby som za minulým rokom mohol urobiť čiaru a venovať sa už tohtoročným záležitostiam - verím, že sa je na čo tešiť. Nižšie teda stručné zhrnutie Ikariády a tým aj záver bilancovania minulého roku. Už čoskoro info o novom románe, ktorý bude doteraz môj najosobnejší príbeh. Pre mňa aj najemotívnejší. Uvidíme, či aj pre vás. • IKARIÁDA: Platinová kniha za Priepasť (za 3 mesiace sa predalo vyše 30 000 výtlačkov). Cena literárnej kritiky Zlaté pero za Priepasť. Vážim si, že odborná porota (A. Halvoník, Z. Belková, D. Nagy) ocenila hlbšiu a literárnejšiu vrstvu románu, s ktorou som sa dosť natrápil. Zlatá kniha za Na smrť. Obzvlášť ma teší, že Na smrť I. a II. získavajú aj päť rokov po vydaní čoraz väčšiu pozornosť čitateľov. Téma, ktorej sa venujú, je ťažká a smutná, ale určite si pozornosť zaslúži. Možno aj čoraz väčšiu. Zlatá kniha za Tmu. Toto ocenenie ma veľmi potešilo práve v súvise so Zlatou knihou za Na smrť. Ťažko si predstaviť dve odlišnejšie knihy než tieto dve. Získať za dva absolútne odlišné romány (po všetkých stránkach), napísané zhruba v rovnakom čase, dve Zlaté knihy, je rarita. Neviem o žiadnom podobnom prípade. Ako autor som na takéto vaše ocenenie môjho multižánrového prístupu (aj čo sa týka techniky, štýlov a foriem písania), nesmierne hrdý. ĎAKUJEM! Nabudúce už o novinkách.

Príspevok, ktorý zdieľa Jozef Karika (@jozef_karika),



Picasso v Bratislave

Výstava Nech žije Picasso v Mirbachovom paláci Galérie mesta Bratislavy (GMB) predstavuje 123 grafických listov výtvarného velikána 20. storočia. Jej zámerom je umožniť divákom nahliadnuť do umelcovej tvorivosti a oboznámiť sa s jeho grafickou tvorbou po roku 1945. Obrazy sú zo zbierky Thomasa Emmerlinga, ktorý sa zúčastnil slávnostného otvorenia výstavy. Tá je aj pri príležitosti súčasného mesiaca knihy. Obsahuje sedem grafických cyklov z bibliofilnej edície Pabla Picassa.

Séria 58 litografií je k literárnemu dielu Las Meninas od Diega Velásqueza. Ďalšie vytvoril pre knihu Toros y toreros od Luisa Miguela Dominquinsa, 24 očíslovaných diel sú k textom o Picassovi, ktoré napísal Joan Cocteau. Iné kresby patria k surrealistickým básňam Jaena Tardieua, ďalšie grafické listy k zbierke básní Tristana Tzaru.



Anděl pre Mira Žbirku

Pražský Forum Karlín bol v utorok večer (5. 3.) miestom 28. ročníka odovzdávania výročných cien Anděl 2018 Českej hudobnej akadémie. Zastúpenie malo aj Slovensko. V kategórii sólový interpret získal sošku Anděla Miroslav Žbirka. Ocenenie mu vyniesol Double Album, ktorý vydal 5. októbra minulého roka.

"Som rád, že takáto akcia vôbec je, kde sa celoročne bilancuje, že sa môžu prezentovať v televízii všetky žánre, dokonca aj vážna hudba. No a keď je človek jeden z víťazov, čo si môžem želať viac. Teší ma, že prijali tú pieseň, ktorú sme zaspievali, ktorú som považoval za delikátnu na takejto akcii spievať. Navyše, ľudia ju nepoznali, lebo to bola novinka. Ráchel pre to pricestovala z Fínska, nemali sme veľa času nacvičiť to. Musím si to celé zoradiť v hlave, pretože Double Album som nerobil preto, aby som získaval ocenenia. Dodáva mi to chuť ísť ďalej a nahrať iné veci." reagoval spevák.



Opak vydal album

Slovenský raper Opak alias Milan Janáči vydáva po dlhšej odmlke nový album Produkcie. Obsahuje 11 skladieb, ktoré vznikali počas štyroch rokov ako raperov osobný denník. "Opak chce novým albumom v prvom rade osloviť ľudí, ktorí ho poznajú dlhé roky, či už ako sólo rapera, alebo ako člena dnes už legendárneho zoskupenia A.M.O.," TASR o tom informovala PR manažérka Mirka Brindová.

Opak tvrdí, že jeho nový album je rozhodne na viac vypočutí a je plný zaujímavých tém: "Texty sú viaczmyselné, miestami ironické. Vnímavý poslucháč si nájde osobité prirovnania, pohľad na bežné situácie, ktoré som si prežil, aj opisy ľudí, ktorých som stretol. Neriadim sa iba trendmi, robím všetko tak, ako to aktuálne cítim."

Komentáre