Život

FOTO: Spoločný program po 30 rokoch oživil Československý rozhlas

"Zazneli aj česko-slovenské správy striedavo v slovenčine z Košíc a v češtine z Prahy."

TASR, 27. augusta 2022 10:36
Na snímke zľava moderátorka rádia Regina Michaela Slivková Kirňaková, moderátor Českého rozhlasu dvojka Dalibor Gondík a moderátorka rádia Regina Iveta Vaculová počas vysielania v češtine a slovenčine Československého rozhlasu po 30 rokoch v Košiciach 26. augusta 2022. Foto: TASR - František Iván

Návraty do čias spoločného štátu prinieslo špeciálne piatkové rozhlasové vysielanie, ktoré po troch desaťročiach opäť prepojilo Slovensko a Česko. Na staniciach Slovenského rozhlasu (SRo) Rádio Regina a Českého rozhlasu Dvojka zaznel od 6.00 do 9.00 h spoločný program s názvom Ranní Dvojka s Reginou - po 30 rokoch opäť vysiela Československý rozhlas. Stalo sa tak pri príležitosti 30. výročia podpisu dohody o rozdelení Československa.

Živý moderovaný program z košického štúdia pripravili rozhlasáci z Rádia Regina Východ a českej Dvojky, v ktorom si aj s hosťami zaspomínali na spoločný štát a ponúkli poslucháčom výhradne česko-slovenské hudobné hity. Moderovali Iveta Vaculová a Michaela Slivková Kirňaková a ich českí kolegovia Dalibor Gondík, Jakub Kaloč a Regina Květoňová. "Ďakujeme za krásny nápad a ten návrat – opäť môcť byť v Československu," skonštatovala Vaculová.



Súčasťou ponuky boli ankety, ranné súťaže či rozhovory, medzi hosťami naživo boli napríklad muzikanti Štefan Štec, Tomi Okres či Igor Timko. Zazneli aj česko-slovenské správy striedavo v slovenčine z Košíc a v češtine z Prahy.

"Väčšina z nás vyrástla na programoch Československého rozhlasu a aj vďaka nim robíme túto prácu. A keďže rozhlas v Košiciach tento rok oslavuje svoje 95. narodeniny, spoločné vysielanie je ďalším z nečakaných darčekov pre nás i poslucháčov," uviedla dramaturgička Rádia Regina Východ Andrea Feciková.


Podľa riaditeľa Štúdia RTVS Košice Jozefa Puchalu existujú s kolegami z Českého rozhlasu dlhodobo veľmi dobré vzťahy. "Piatkové spoločné vysielanie, ktorým sme nachvíľu oživili Československý rozhlas, je ďalším a verím, že nie posledným, významným medzníkom našej spolupráce," konštatoval.

Spoločný rozhlasový program ďalej pokračoval naživo diskusiou s hosťami z brnenskej vily Tugendhat o okolnostiach rozdelenia Československa.




Komentáre