Život

Dokumentárny špeciál mapuje detské duševné problémy a krízy

"V dokumente sa vyjadrujú slovenskí odborníci a lekári v oblasti starostlivosti o duševné zdravie detí a dospievajúcich. "

TASR, 21. decembra 2021 9:06
Ilustračná snímka. Foto: TASR Dano Veselský

Český režisér Jeroným Janíček zo združenia ArsAnima a slovenská Liga za duševné zdravie (LDZ) pripravili špeciál dokumentárneho cyklu Život za zdí. Ten približuje duševné ochorenia a krízy detí a dospievajúcich. V dokumente vystupuje 27 odborníkov v oblasti duševného zdravia detí a dospievajúcich mladých ľudí. Informuje o tom LDZ.

"Dokument obsahuje 14 samostatných kapitol, z ktorých je podstatná časť koncipovaná tak, aby poslúžila rodičom, pedagógom, ale napríklad aj pediatrom na dobrú orientáciu v základných prejavoch duševného trápenia detí. A nejde zďaleka len o psychické ochorenia, ale aj o problematiku sexuálneho zneužívania alebo domáceho násilia," priblížil Janíček.

V dokumente sa vyjadrujú slovenskí odborníci a lekári v oblasti starostlivosti o duševné zdravie detí a dospievajúcich. Z dokumentu tiež vyplýva zistenie, akú zásadnú úlohu zohráva pri rozvoji psychických ochorení u detí a dospievajúcich správanie a komunikácia rodičov.

"Niektorí dospelí akoby stále žili v ilúzii, že deti nemôžu ochorieť na depresiu alebo ich nikdy nepostretnú samovražedné myšlienky. Ďalší bagatelizujú ich vnútornú bolesť a pričítajú ju napríklad dospievaniu, zľahčujú tému šikanovania a často deťom ich psychické ťažkosti neveria. S nedôverou sa deti často stretávajú aj v prípade, keď sa dospelému zveria, že boli alebo sú sexuálne zneužívané," upozornil Janíček.

Od dokumentárneho špeciálu režisér očakáva, že sa vďaka nemu niektorí rodičia prestanú báť psychiatrie. Verí, že mnohí rodičia si uvedomia, tak ako pri iných ochoreniach, že čím rýchlejšie sa dostane k ich deťom odborná starostlivosť, tým bude vyššia šanca na zlepšenie ich stavu. "Chceme rodičom predovšetkým odovzdať správu o tom, aké dôležité je svoje deti počúvať a veriť im. A kam sa obrátiť, keď zistia, že ich deti bolí duša," dodal Janíček.

Dokument je voľne prístupný na webovej stránke dusevnezdravie.sk.

Komentáre