Život

Detský čin roka je v druhej etape, hlasovať môžu školy i verejnosť

"Každé dieťa môže vybrať jeden z príbehov v každej kategórii."

TASR, 4. októbra 2021 17:03
Na archívnej snímke kolektív žiakov 1. 2. a 3. triedy ZŠ Sklené Teplice, laureáti Ceny Sašky Fischerovej - Malý veľký čin, počas slávnostného vyhlásenia výsledkov projektu v Bratislave 11. decembra 2019. Foto: TASR - Dano Veselský

V októbri sa začala druhá etapa projektu Detský čin roka, v ktorej možno hlasovať o víťazoch ocenení. Deti na školách rozhodnú o tom, ktorych osem skutkov získa ocenenie Detsky čin roka 2021, verejnosť môže prostredníctvom ankety vybrať víťaza Ceny ľudia ľuďom. Obe hlasovania budú prebiehať do 30. novembra. TASR o tom informovala koordinátorka projektu Magdaléna Fábryová.

V prvej etape projektu verejnosť zasielala občianskemu združeniu Detský čin príbehy dobrých skutkov detí. Z nich následne výberová komisia vybrala a nominovala 40 skutkov v ôsmich kategóriách. Tie následne organizátori projektu zaslali školám a školským úradom, kde ich aktuálne na vybraných hodinách učitelia s deťmi čítajú a diskutujú o nich. „V roku 2021 sú príbehy k dispozícii aj v online forme,“ priblížila Fábryová.

Každé dieťa môže vybrať jeden z príbehov v každej kategórii. Príbehy, ktoré získajú najväčšiu podporu detskej poroty, budú ocenené na slávnostnom vyhodnotení projektu v decembri 2021. Školy môžu zasielať svoje hlasy poštou alebo elektronicky na webstránke projektu.

Pre verejnosť je pripravená anketa, ktorá slúži najmä pre dospelých, „ktorí touto formou môžu prispieť na projekt, podporiť dobro a hlavne sa inšpirovať dobrými skutkami detí,“ uviedla koordinátorka projektu. Jeden skutok za všetky kategórie, ktorý získa najväčšiu podporu verejnosti, získa Cenu ĽudiaĽuďom.sk. Verejnosť sa môže do hlasovania zapojiť cez portál detskycin.ludialudom.sk.

Za dobré skutky detí môžu deti aj verejnosť hlasovať v ôsmich kategóriách, a to záchrana ľudského života, pomoc v rodine, pomoc rovesníkom, pomoc ľuďom, pomoc prírode, dobrý nápad, Cena Sašky Fischerovej - Malý Veľký čin a tiež v novej kategórii projektu dobrý čin na nete.



Komentáre