Život

Deti sa opäť môžu zapojiť do súťaže V krajine remesiel

"Súťažiť sa bude v troch vekových kategóriách od ôsmich do desiatich rokov, od 11 do 14 rokov a od 15 do 18 rokov."

TASR, 8. februára 2021 14:30
Na snímke výstava 6. ročníka súťažnej prehliadky remeselnej tvorivosti detí a mládeže V krajine remesiel v Galérii Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) v Bratislave 13. marca 2018. Foto: TASR - Dano Veselský
Bratislava 8. februára (TASR) - Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) spustilo 8. ročník celoslovenskej súťaže remeselnej tvorivosti detí a mládeže. Súťaž pod názvom V krajine remesiel má v nich vzbudiť záujem o tradičné ľudové remeslá, podporiť výtvarnú kreativitu. "A takisto vytvoriť prepojenie medzi zapojenými školami a účastníkmi a ÚĽUV-om," informovala TASR za organizátora Martina Polakovičová.

Dodala, že v roku 2021 stanovili pre súťažiacich päť tém - "Zakliate v dreve" (vytvorenie prác rezbárskou technikou), "Noty pre drôty" (využitie drotárskej techniky), "Nite nebláznite" (využitie tradičných textilných techník a spôsobov výzdoby), "Na sklo maľované" (tradičný spôsob maľby/podmaľby na tabuľové sklo), "Pletky s pletivami" (využitie techniky pletenia a výroby z prírodných materiálov).

Súťažiť sa bude v troch vekových kategóriách od ôsmich do desiatich rokov, od 11 do 14 rokov a od 15 do 18 rokov.

O výsledkoch rozhodne odborná porota zložená z etnológov, výtvarníkov a výtvarných pedagógov zameraných na školský vek. "Hodnotiť sa bude predovšetkým realizačná kvalita diela, náročnosť pracovného postupu podľa veku súťažiaceho, estetická a výtvarná kvalita diela a miera zaujatia práce tradičným remeslom, či už jeho technikou, materiálom alebo výzdobou," spresnila Polakovičová.

Do celoslovenskej súťaže remeselnej tvorivosti detí sa môžu záujemcovia prihlásiť do 15. apríla, čo je posledný deň na doručenie prihlášok a zároveň aj súťažných prác. O víťazoch v jednotlivých súťažných témach a vekových kategóriách rozhodne porota do 30. júna.

Informácie o súťaži a prihláška sú dostupné na www.uluv.sk.

Komentáre