Život

Dvaja bieli králi v šachu symbolizujú, že nikto nevyhrá

"Slovenská výtvarníčka Daniela Raytchev rozohrala v Londýne šachovú partiu. "

Webmagazin.sk, 17. októbra 2014 8:00
Daniela Raytchev Foto: flickr.com


Zo Slovenska pochádzajúca výtvarníčka Daniela Raytchev vystavuje svoje diela v londýnskej galérii Debut Contemporary.

Výstavu s názvom "Human Suffering at Times of Crisis" (Ľudské utrpenie v časoch krízy), ktorú tvoria diela 30 umelcov z rôznych krajín, bola sprístupnená začiatkom mesiaca a potrvá až do 21. októbra.

Daniela Raytchev pochádza z Bratislavy. Vyštudovala umenie a dizajn v Londýne, venuje sa figuratívnej a abstraktnej maľbe a experimentuje s rôznymi technikami. Návštevníci výstavy v galérii Debut Contemporary si môžu prehliadnuť nielen jej maľby, ale aj originálnu sadu šachových figúrok.

"Zachytáva konflikt, ktorý nosíme vo vnútri. Čierne figúry reprezentujú našu temnú stránku, sú nepríjemné na dotyk, vytvárajú pocit strachu, vzdialenosti a oddelenia," povedala slovenská výtvarníčka.
Daniela Raytchev so svojou šachovou partiou. Foto: flickr.com

Ako dodala, každý z vysokých čiernych kúskov má obrázok charakterizujúci závislosť: alkohol, drogy, nakupovanie, jedlo, sex, moc, hazard. "Na druhej strane, keď sa pozrieme na seba s láskou, sme schopní všímať si a vychutnať všetky malé veci v živote, s ktorými sa stretávame každý deň, a ktoré robia naše životy plné a robia nám veľkú radosť," doplnila. Obaja králi sú bieli a majú symbolizovať, že konflikt je v nás a v skutočnosti nikto naozaj nevyhrá.

Jedným z kurátorov a zároveň účastníkov je aj známy britský výtvarník Barry Martin, ktorý v súčasnosti vystavuje svoje práce v prestížnej londýnskej galérii Tate.
Kurátor výstavy Barry Martin. Foto: flickr.com


ODPORÚČAME AJ:
Sára Saudková: Na životě mě fascinuje, že nikdy nevíte, kam vás zavede
Tomáš Morilon: Umenie by malo prinášať harmóniu
Soňa Maletz: Dívam sa na svet ako na veselé mravenisko

Komentáre