Život

CHULIGÁN ĎATEĽ: Na obnovenej kalvárii v Zákamennom atakuje šindeľ

"Chránený vták si podľa názoru odborníkov rozďobávaním nového dreveného obkladu dokazuje svoju dominanciu voči rivalom."

TASR, 12. septembra 2024 10:54
Drevenú strechu zrekonštruovanej kaplnky v Zákamennom ničí ďateľ. Foto: TASR Miroslava Mlynárová


Na obnovenej kalvárii v Zákamennom na Orave vyčíňa chránený ďateľ. Atakuje drevený doskový obklad z červeného smreku i šindeľ veže hlavnej kaplnky Nanebovzatia Panny Márie. Na sociálnej sieti o tom v stredu informovali žilinskí krajskí pamiatkari.

Chránený vták si podľa názoru odborníkov rozďobávaním nového dreveného obkladu dokazuje svoju dominanciu voči rivalom. "Nie kvôli larvám, ale pravdepodobne z dôvodu zvuku - vyššej miery dunenia. Strecha kaplnky bola obnovená podľa historických fotografií, a to vo forme sedlového zastrešenia s polkruhovou valbou a vstavanou vežičkou cibuľového tvaru. Ani chemická impregnácia dreva nepomáha," priblížili pamiatkari.

Kalvárii v oravskom Zákamennom z 19. storočia prinavrátili pred dvoma rokmi jej pôvodný historický vzhľad. Pri obnove sa pridŕžali historických fotografií z obdobia okolo roku 1920, keďže žiadne staršie dokumenty podľa starostu Petra Klimčíka nenašli. Rozpočet na renováciu bol zhruba 350.000 eur. Viac ako polovicu prostriedkov získali z eurofondov, prispeli rímskokatolícka cirkev, ministerstvo kultúry aj samotná obec.

Komentáre