Zdravie

Za citlivými zubami môže byť zubný kaz

"Ľudské zuby sa vyvinuli tak, aby dokázali termickým vnemom odolávať, ochrana sa však môže narušiť. "

TASR, 21. júna 2016 9:00 Výskum: S myšlienkou na samovraždu ostáva osamote 38 percent mladýchclass="articleimage"> Foto: TASR
Precitlivenosť zubov pri konzumácii zmrzliny či studených nápojov je podľa odborníkov veľmi často spôsobená zubným kazom. "Treba si uvedomiť, že každý zdravý zub by mal reagovať na chlad. Ak je však citlivosť neprimeraná, môže ísť o príznaky viacerých problémov, nielen zubného kazu," hovorí Libor Michna z bratislavskej stomatologickej kliniky ArtDentistic.

Ľudské zuby sa vyvinuli tak, aby dokázali termickým vnemom odolávať, ochrana sa však môže narušiť. "Okrem zubného kazu môžu precitlivenosť na chladené nápoje či zmrzlinu spôsobovať odhalené krčky. Až 90 percent ľudí si totiž veľmi nešetrným spôsobom čistí zuby, a tak dochádza k ich odhaľovaniu. Nesmieme zabudnúť ani na ľudí, ktorí nemajú kŕčok zubov chránený žiadnou vrstvou. Týka sa to desiatich percent populácie," povedal Michna.

Zmrzline, či iným letným chladeným dobrotám musia podľa jeho slov odolávať aj ľudia, ktorí odbúravajú nahromadený stres tzv. škrípaním zubov, prípadne tak robia podvedome počas spánku. "V takých prípadoch je narúšaná zubná sklovina. Preto môžu byť zuby citlivé aj na žuvacích plochách, keďže ochranná vrstva bola minimalizovaná," vysvetlil.

V prípade pretrvávajúcich problémov radí obmedziť prísun rizikových potravín či nápojov a navštíviť odborníka. Ten zanalyzuje možnú príčinu nepohodlia a navrhne ideálny spôsob jej odstránenia. "Vhodnou prevenciou je pravidelná návšteva stomatológa, ktorý vás oboznámi aj s ideálnou technikou čistenia chrupu a celej ústnej dutiny," uzavrel Michna.

ODPORÚČAME AJ:
Výskum: S myšlienkou na samovraždu ostáva osamote 38 percent mladých
Vyvrátili sme desať mýtov o zuboch. Verili ste im aj vy?
Veľa soli aj málo soli škodí. Kde je rovnováha?

Komentáre