Zdravie

Veľa soli aj málo soli škodí. Kde je rovnováha?

"Už dlho sa hovorí, že strava s vysokým obsahom soli, je nebezpečná pre srdce, zvyšuje riziko srdcového infarktu a mozgovej mŕtvice. Ale aj opak v podobe nízkeho množstva soli je nebezpečný."

Zuzana Lobotková, 17. júna 2016 14:00
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc
Globálna štúdia zistila, že strava s nízkym obsahom soli nemusí byť prospešná. Skôr sa môže zvýšiť riziko kardiovaskulárnych ochorení a úmrtí, v porovnaní s priemernou spotrebou soli. Výskum bol vykonaný podľa vyšetrovateľov na McMaster University a Hamilton Health Sciences. Analyzovali viac ako 130 000 ľudí zo 49 krajín, so zameraním na to, či je vzťah medzi príjmom soli a smrťou, srdcovými ochoreniami a mŕtvicou odlišný u ľudí s vysokým krvným tlakom v porovnaní s tými s normálnym krvným tlakom.

Koľko soli zaradiť do stravy?


Ich zistenia ukazujú, že bez ohľadu na to, či ľudia majú vysoký krvný tlak, príjem s nízkym obsahom soli je spojený s väčším výskytom infarktu, mŕtvice a úmrtia v porovnaní s priemerným príjmom. Doktor Andrew Mente, vedúci autor štúdie a docent klinickej epidemiológie a bioštatistiky uviedol, že zistenie je nesmierne dôležité pre tých, ktorí trpia vysokým krvným tlakom. Uviedol: „Zatiaľ čo naše údaje zdôrazňujú, že je dôležité znížiť vysoký príjem soli u ľudí s hypertenziou (vysoký krvný tlak), nepodporuje zníženie príjmu soli na nízkych úrovniach. Naše zistenia sú dôležité, pretože sa ukazuje, že zníženie sodíka je najlepšie zamerané na osoby s hypertenziou, ktorí konzumujú tiež vysoké sodíka v strave.“

Ľudia vo Veľkej Británii nezjedia viac ako 6g soli denne, čo je zhruba jedna čajová lyžička. V USA ľuďom radia skonzumovať menej ako 2,3 gramov denne. Priemerný Američan však spotrebuje 3,4 gramov denne. Medzitým, v Kanade je typický príjem sodíka v rozmedzí 3,5 až 4 gramov na deň. Avšak, dlho sa tvrdilo, že celá populácia by mala znížiť príjem soli pod 2,3 gramov denne.

Niektoré výskumy ukázali, že nízky obsah soli stravy, v porovnaní s priemerným príjmom, je spojený so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení a mortality, aj keď nízky príjem sodíka je spojený so znížením krvného tlaku. Táto nová štúdia ukazuje, že riziká spojené s nízkym obsahom soli (klasifikované ako menej než tri gramy denne) sú konzistentné bez ohľadu na krvný tlak pacienta.

Len asi desať percent populácie v globálnej štúdii malo oboje - vysoký krvný tlak aj vysokú spotrebu sodíka (viac ako šesť gramov denne). Doktor Mente povedal, že to naznačuje, že väčšina jednotlivcov v Kanade a vo väčšine krajín prijíma správne množstvo soli. Dodal, že to, čo sa teraz všeobecne odporúča ako zdravý denný strop pre domácu spotrebu sodíka, sa zdá byť nastavený príliš nízko, bez ohľadu na úroveň krvného tlaku človeka.

Zlá veda?


„Nízky príjem sodíka znižuje krvný tlak mierne v porovnaní s priemerným príjmom, ale nízky príjem sodíka má aj ďalšie účinky vrátane nepriaznivého zvýšenia niektorých hormónov, ktoré môžu prevážiť nejaké výhody. Kľúčovou otázkou nie je, či krvný tlak je nižší s veľmi nízkym príjmom soli, namiesto toho je, či zlepšuje zdravotný stav,“ vysvetlil Mente.

Doktor Martin O'Donnell, ktorý je spoluautorom štúdie, povedal: „Táto štúdia prispieva k nášmu pochopeniu vzťahu medzi príjmom soli a zdravím. Súčasný prístup, ktorý odporúča, soľ užívať s mierou, a to najmä u osôb s hypertenziou, sa dá viac do súladu so súčasnými dôkazmi.“

Profesor Francesco Cappuccio, riaditeľ Spolupracujúceho centra pre výživu pri Svetovej zdravotníckej organizácii odsúdil štúdiu ako „zlú vedu“. Uviedol, že výskumníci hodnotili príjem soli pomocou testov moču skoro ráno a extrapolovali výsledky po dobu 24 hodín za použitia „neadekvátnej rovnice“. „Dôkazy na podporu globálnej akcie na mierne zníženie spotreby soli, aby sa zabránilo kardiovaskulárnym chorobám, sú silné a tieto štúdie by nemali prevrátiť koordinované oblasti verejného zdravia, a teda opatrenia na zníženie príjmu soli na celom svete,“ uviedol Cappucio.

Pokyny k príjmu soli
Svetová zdravotnícka organizácia konštatuje, že väčšina ľudí konzumujú príliš veľa soli - v priemere deväť až 12 gramov na deň - okolo dvojnásobku odporúčanej maximálnej úrovne príjmu. Príjem menej ako päť gramov soli na deň u dospelých pomáha znižovať krvný tlak a riziko kardiovaskulárnych chorôb, mŕtvice a srdcového infarktu.


Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Lysohlávky ako prísľub v boji s depresiou
Hospodárska kríza pravdepodobne zvyšuje počet úmrtí na rakovinu
Deti v bazéne? Takto ich môžete ochrániť
Odstránené kliešte je možné dať vyšetriť na nebezpečné ochorenia
Sú raňajky základom dňa? Zistili sme, ako to je

Komentáre