Zdravie

Sú raňajky základom dňa? Zistili sme, ako to je

"Raňajky sú údajne najdôležitejšie jedlo dňa. Je to naozaj tak? "

Tomáš Kušnír, 4. júna 2016 13:00
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Ak neraňajkujete, telo sa nenaštartuje, celý deň ste hladný a ničíte si zdravie. Tieto frázy poznajú všetci tí, pre ktorých prvé jedlo dňa nie sú raňajky. Nejde ani tak o to, že by im nechutila omeleta alebo hrianky s maslom. Niektorí ľudia jednoducho nepotrebujú začať svoj deň tým, že doplnia bruchu zásoby na celé dopoludnie. O pol ôsmej ráno niekedy človek nepociťuje hlad, radšej sa chce čo najrýchlejšie presunúť do práce. Majú raňajky v stravovacích návykoch nenahraditeľné miesto? Je lepšie prinútiť sa ako mať prázdny žalúdok?

Raňajky a zdravie


Názory o význame raňajok sa opierajú o množstvo výskumov, ktoré sa zaoberajú spojením medzi zlým zdravotným stavom a vynechávaním ranného jedla. Podľa článku uverejnenom na stránke The New York Times, mnohé z týchto štúdií sú skreslené a neopierajú sa o skutočné fakty.

Napríklad, výskum v časopise Circulation z roku 2013 poukázal na to, že muži vynechávajúci raňajky majú vyššie riziko vzniku srdcových chorôb. Avšak, vo väčšine prípadov ide iba o spojitosť, nie samotnú príčinu. Srdcové ochorenia môžu spôsobiť aj iné faktory ako to, že si ráno nespravíte praženicu.

Raňajky a obezita


V Americkom časopise klinickej výživy zverejnili pred tromi rokmi štúdiu literatúry, ktorá sa zaoberala obezitou v súvislosti s vynechávaním raňajok. Aký bol výsledok? Mnoho pochybností a skreslených informácií. Ľudia chcú, aby ste verili, že ranné jedlo je dôležité. Samotné štúdie o tejto problematike naznačujú zmätok a protirečenie.

Výskum z roku 2014 rozdelil ľudí do dvoch skupín. Respondenti s návykom ranného stravovania začali vynechávať raňajky a druhá skupina, ktorá neraňajkovala, začala jedávať. Úbytok váhy údajne nezaznamenala ani jedna skupina. Avšak, štúdia z 90. rokov ukázala pravý opak. Ľudia z obidvoch skupín schudli. Aká je teda pravda? Môže v tom zohrávať úlohu potravinársky priemysel?

Lepšie výsledky v škole?


Môžu raňajky prispieť k lepšiemu správaniu a výkonu v škole? V mnohých prípadoch áno. Väčšina výskumov sa ale zaoberá významom školských raňajok. Ak sú deti hladné, ranná pochúťka im môže naštartovať deň. Deti, ktoré nie sú hladné, by to nemali robiť nasilu.

Ako je to teda s raňajkami? Nemajú žiadnu magickú silu. Ak vám chutia, určite ich zo svojho jedálnička nevyraďujte. Tvrdiť však, že napomáhajú k chudnutiu, nie je ale úplne pravda. Dôkazy o ich význame vyvolávajú zmätok. Je to iba na vás. Ak ich ale vynecháte, nemusíte sa cítiť previnilo.

ODPORÚČAME AJ:
Zoznámte sa: Kosti z 3D tlačiarní so správnou kombináciou prísad
Štyri najčastejšie príčiny bolesti kĺbov
Včasnou prevenciou sa dá predísť rakovine kože
Máte v sebe fontánu mladosti?
Vankúš treba často meniť, spánok dokáže ovplyvniť i kvalita obliečok

Komentáre