Zdravie

Lysohlávky ako prísľub v boji s depresiou

"Halucinogénne látky v lysohlávkach môžu predstavovať sľub zlepšenia stavu pre ľudí s nevyliečiteľnou depresiou."

Zuzana Lobotková, 13. júna 2016 9:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Niekoľko pacientov s depresiami už vyskúšalo, aké je to zažiť „mystické a duchovné“ skúsenosti vyvolané drogou. Vedci z oddelenia psychiatrie zistili, že päť z nich je bez depresívnych epizód už po dobu troch mesiacov. Odborníci opatrne privítali závery ako „sľubné, ale nie celkom presvedčivé“.

Nápomocný duchovný zážitok


Teraz sa ozývajú hlasy požadujúce, aby bola droga testovaná vo väčších štúdiách. Na začiatku štúdie malo deväť pacientov ťažké depresie a traja zažívali miernu depresiu. U jedného pacienta príznaky trvali už 30 rokov. Všetci z nich už vyskúšali aspoň dva rôzne spôsoby liečby depresií, ale bez úspechu. Jeden vyskúšal až 11 metód.

V štúdii na Imperial College v Londýne spočiatku dávali pacientom nízke dávky psilocybínu (halucinogénna chemikália v lysohlávkach), aby otestovali bezpečnosť. Potom dostali veľmi vysokú dávku ako ekvivalent veľkého množstva halucinogénnych húb. Psychedelický zážitok trval až šesť hodín, vrcholil po prvých dvoch a bol sprevádzaný klasickou hudbou a nasledovne psychologickou podporou.

Doktor Robin Carhart-Harris, jeden z výskumníkov, povedal: „Tieto skúsenosti s psilocybínom môžu byť neuveriteľne hlboké, niekedy to ľudia popisujú ako mystické alebo duchovné typu zážitkov.“ Väčšina pacientov sa mala rýchlo ponoriť do svojich depresívnych symptómov, s predvídateľnými vedľajšími účinkami vrátane úzkosti, nevoľnosti a bolesti hlavy.

Halucinogénna huba lysohlávka Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Revolúcia v liečbe


Carhart-Harris uviedol: „Vidieť účinky tejto veľkosti je veľmi sľubné. Teraz potrebujeme väčšie pokusy, aby sme pochopili, či sa účinky, ktoré sme videli v tejto štúdii premietajú do dlhodobých prínosov.“ Podľa jeho kolegu profesora Davida Nutta droga pôsobí ako akési mazivo, ktoré uvoľňuje pacienta a prečisťuje jeho myseľ od sebakritických negatívnych pocitov.

Psilocybín sa zameriava na receptory v mozgu, ktoré normálne reagujú na hormón serotonín, ktorý sa spája s náladou. Štúdia však nie je ani zďaleka jednoznačná. Šlo o malú skupinu pacientov bez použitia placeba.

Vedci tvrdia, že nejde o magický liek, ktorý určite ešte vyžaduje ďalšie testy. Predstavuje však medzník, ktorý posúva halucinogénnu látku k liečivám. Čo však chýba, sú dôkazy trvalého prínosu pre pacientov – niekoľko rokov bez depresívnych epizód, čo sa pacientom nepodarilo predtým dosiahnuť ani po vyskúšaní viacerých štandardných metód liečby. Týmto vás určite nenavádzame na užívanie halucinogénnych látok. Nápomocné môžu byť len pri konzultácii s lekármi.

Zdroj: BBC

ODPORÚČAME TIEŽ:
Hospodárska kríza pravdepodobne zvyšuje počet úmrtí na rakovinu
Deti v bazéne? Takto ich môžete ochrániť
Odstránené kliešte je možné dať vyšetriť na nebezpečné ochorenia
Sú raňajky základom dňa? Zistili sme, ako to je

Komentáre