Zdravie

Deti v bazéne? Takto ich môžete ochrániť

"Zaplávať si v bazéne je skvelý spôsob, ako sa ochladiť počas horúcich dní. Treba však mať na pamäti niekoľko bezpečnostných opatrení, ktoré zabezpečia, že táto zábava prebehne bez zranení. "

Zuzana Lobotková, 6. júna 2016 11:00
Ilustračné foto. Foto: TASR
Odborníci hovoria, že najdôležitejšou vecou pre dospelých je, aby pozorne sledovali, kde sú ich deti vo vode. Takže žiadne dlhé telefonovanie, pozeranie do počítača, spánok, čítanie, domáce práce alebo klebetenie so susedmi. Veď malé dieťa sa môže utopiť aj v pár centimetrov hlbokej vode.
Topenie sa môže byť rýchle a tiché. Netreba sa spoliehať, že začujete volanie o pomoc a špliechanie.

Deti vo veku 1 až 4 rokov patria do najrizikovejšej skupiny v prípadoch utopenia sa v bazénoch. Chlapci všetkých vekových kategórií majú vyššie riziko než dievčatá. Okrem toho sa riziko utopenia môže zvýšiť pri lacnejších prenosných bazénoch ako alternatíve k drahším bazénom alebo kúpaliskám s plavčíkom. Prenosné bazény a nafukovacie bazény sú mäkké, čo neposkytuje možnosť opory.

Vzhľadom k tomu, že prenosné bazény sú malé, lacné a ľahko sa inštalujú, rodičia si často neuvedomujú riziká týchto bazénov. Väčšina prípadov utopenia alebo takmer utopenia v prenosných bazénov sa týkala detí do veku 5 rokov a takmer tri štvrtiny z týchto prípadov práve vo vlastnom dvore dieťaťa.
Bezpečnostné tipy

Napriek týmto rizikám nemožno poprieť, že deti majú plávanie, skákanie alebo potápanie sa, či hry v bazéne radi. Okrem toho, že sa uistíte, že je vždy dospelá osoba, ktorá dáva pozor na blízku, je tu ešte niekoľko tipov pre udržanie bezpečnosti detí na kúpalisku.

Oplotenie predstavuje významnú ochrannú vrstvu okolo bazénov. Najbezpečnejší spôsob, ako zabrániť utopeniu je mať zo všetkých strán bazéna oplotenie, cez ktoré deti len tak neprelezú. Aby sa nestalo, že sa deti rozhodnú okúpať alebo proste padnú do bazéna, keď nebude nikto na blízku. Ďalšou možnosťou, ako udržať deti vonku, je na kryt na bazéne alebo vypúšťanie prenosných bazénov.

Vyčistite bazén a jeho okolie po každom použití. Vyberte z neho všetky hračky a nafukovačky, ktoré môžu priťahovať pozornosť dieťaťa a pokúšať ho, aby ich dočiahlo. Vtedy môžu nečakane padnúť do vody.

Treba si zaviesť pravidlá správania sa pri bazéne. Nadšenie môže pokúšať k naháňaniu sa okolo bazéna, no jeho okolie je často klzké. Takže žiadne naháňanie sa, postrkovanie sa a skákanie. Vo verejných bazénoch sa odporúča sprcha pred vlezením do vody, aj po odchode z nej, a to aj v prípade, že idete len na toaletu. Tu sú však dôvody skôr hygienické.

Ak sa dieťa chystá do bazéna v dome svojho kamaráta, rodičia by sa mali vopred opýtať, či bude k dispozícii dohľad nad deťmi. Ani deti s plávacími rukávmi alebo kolesom sa nevyhnú rizikám. Ventil môže byť uvoľnený a nafukovačka vyfučí. Odborníci odporúčajú skôr nafukovacie záchranné vesty.

Dokonca aj vo verejných bazénoch s hliadkujúcimi plavčíkmi sa rodičom neodporúča vzďaľovať sa od malých alebo slabo plávajúcich detí. Čo najskôr by ste ich mali zapísať na plavecký kurz, ale neskoro nie je nikdy. Či má dieťa štyri roky alebo osem, malo by sa naučiť plávať. Naučia sa niekoľko plaveckých techník, zbavia sa strachu z hlbšej vody, ale budú poučené aj o rizikách. Aj dobrí malí plavci by však mali byť pod dohľadom dospelých.
Plávanie je skvelý spôsob, ako deťom zabezpečiť dostatok fyzických aktivít, takže deti priveďte do bazéna a bavte sa. Ale ubezpečte sa, že je to bezpečné.
Zdroj: livescience

ODPORÚČAME AJ:
Štyri najčastejšie príčiny bolesti kĺbov
Včasnou prevenciou sa dá predísť rakovine kože
Máte v sebe fontánu mladosti?
Vankúš treba často meniť, spánok dokáže ovplyvniť i kvalita obliečok

Komentáre