Zdravie

Vyvrátili sme desať mýtov o zuboch. Verili ste im aj vy?

"V našom pátraní po dokonalých perleťovo bielych zuboch sú naše kúpeľňové skrinky zásobené bieliacimi zubnými pastami, dentálnymi niťami a ústnymi vodami."

Zuzana Lobotková, 20. júna 2016 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván
Pokiaľ ide o zdravie ústnej dutiny, zubní lekári tvrdia, že aj tie najlepšie úmysly môžu byť v skutočnosti potenciálne škodlivé. Zubný lekár Tariq Idrees uviedol, že milióny ľudí si nevedomky ničia zuby svojimi každodennými návykmi, ktoré pokladajú za prospešné.

Elektrické zubné kefky sa môžu ukázať ako zbytočné, ak ich nepoužívate správne, zuby si môžete príliš skorým oplachovaním po čistení poškodiť, príliš časté čistenie alebo čistenie v nesprávnom čase je tiež negatívne. Tu je desať vecí, o ktorých si myslíte, že sú dobré pre vaše zuby, ale v skutočnosti nie sú.

Elektrické zubné kefky


Elektrická zubná kefka. Áno, môže to znieť divne, ale ak nepoužívate správnu techniku, môže byť k ničomu. Pri väčšine elektrických kefiek na zuby sa stačí len dotknúť zubov štetinami. Ak na kefku príliš tlačíte, nie sú štetiny účinné. Každý zubný lekár vám môže ukázať, ako elektrickú (alebo obyčajnú) kefku správne a efektívne používať.

Bieliace zubné pasty


Abrazívne zubné pasty alebo bieliace pasty sa tešia veľkej obľube. Môžu však predstavovať riziko. Keďže sú abrazívne, môžu ničiť zubnú sklovinu a v dlhodobom horizonte viesť k citlivosti a stmavnutiu zubov, pretože sklovina ukrýva prípadnú žltšiu farbu zuboviny.

Vyplachovanie príliš skoro


Asi každý si čistí zuby pomocou vody, ale príliš skoré vypláchnutie po umytí kefkou a zubnou pastou
odplaví veľa fluoridu a znižuje efektivitu zubnej pasty. Ak máte pocit, že je potrebné vypláchnuť si ústa po čistení zubov, použite ústnu vodu bez alkoholu. Navyše by ste nemali jesť alebo piť aspoň pol hodiny po čistení zubov.

Čistíte si zuby príliš tvrdo


Zlá technika čistenia zubov ich môže poškodiť. Ak si ich naozaj drsne drhnete, zoderiete si na zuboch zhora do tvaru V a oslabíte ďasná. Taktiež nie je dobré vždy začať čistiť na rovnakom mieste. Ak vždy začínate na pravej hornej strane, tejto časti sa dostane najviac pozornosti. Väčšina ľudí sa nudí pri umývaní zubov, takže „záverečným“ častiam venuje najmenej pozornosti. Pravidelne teda meňte svoj postup pri umývaní, aby ste sa každej časti venovali rovnako. Veľa ľudí navyše zuby drhne pohybmi zo strany na stranu. Vyskúšajte krúživé pohyby – sú efektívnejšie a šetrnejšie.

Ústna voda


Ústna voda na báze alkoholu môže byť tvrdá a jej dlhodobé užívanie bolo spojené s rozvojom karcinómu ústnej dutiny. Štúdie preukázali, že nadmerné užívanie - trikrát denne - predstavuje zdravotné riziko. Vyberte si radšej ústnu vodu bez alkoholu a používajte ju s mierou. Menej je niekedy viac.

Dentálna niť


Opäť zlá technika, ako je napríklad rezavý pohyb, môže spôsobiť poškodenie a ústup ďasien. Mali by ste kĺzať niťou jemne hore a dole medzi zubami.

Umývanie v zlých časoch a príliš veľa


Aj časté umývanie môže byť škodlivé. Neumývajte si zuby bezprostredne po zjedení citrusových plodov, kyslého jedla alebo po víne. Zubná sklovina je zmäkčená kyselinou a umývanie kefkou hneď potom akoby zoderie zuby. Namiesto toho počkajte 30 minút, aby bol čas na neutralizáciu kyseliny, a použite fluoridovú ústnu vodu, aby ste pomohli pri neutralizácii.

Holistické zubné pasty


Sú stále viac a viac populárne. Avšak napomáhajú rozvoju zubného kazu alebo problémov s ďasnami. Zubári pastu bez fluoridu veľmi neodporúčajú. Bolo totiž preukázané, že fluorid zabraňuje vzniku zubného kazu. Iné pasty možno pôsobia preventívne pri ochoreniach ďasien, ale zubný kameň nezastrašia.

Tvrdé zubné kefky


Tvrdé zubné kefky môže spôsobiť nadmerné opotrebenie a ústup ďasien. Siahnite teda radšej po mäkkých kefkách, ktoré sú šetrnejšie.

Čistenie zubov po dobu 45 sekúnd


Prieskumy ukazujú, že 43 percent ľudí si čistí zuby len 45 sekúnd. To rozhodne nie je dostatočne dlhý čas na správnu ústnu hygienu. Čistenie zubov by malo trvať minimálne dve minúty.

Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Lysohlávky ako prísľub v boji s depresiou
Hospodárska kríza pravdepodobne zvyšuje počet úmrtí na rakovinu
Deti v bazéne? Takto ich môžete ochrániť
Odstránené kliešte je možné dať vyšetriť na nebezpečné ochorenia
Sú raňajky základom dňa? Zistili sme, ako to je

Komentáre