Zdravie

WHO: Oklieštené Vianoce sú najbezpečnejšia taktika

"Každý sa podľa organizácie musí sám rozhodnúť, či možno donesie koronavírus do domácnosti zraniteľnejších ľudí s vyšším rizikom, že na toto ochorenie zomrú."

TASR, 24. novembra 2020 10:58
Ľudia s ochrannými rúškami kráčajú okolo vianočnej výzdoby, foto z archívu. Foto: TASR/AP
Ženeva 24. novembra (TASR) - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok uviedla, že vyhýbanie sa rodinným stretnutiam bude cez Vianoce tá "najbezpečnejšia taktika". WHO však zdôraznila, že neexistuje žiadny spôsob s nulovým rizikom, ako sláviť tradičné sviatky. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Predstavitelia WHO dodali, že jednotlivé vlády musia dobre zvážiť, aký bude ekonomický a sociálny prínos uvoľňovania pandemických obmedzení počas sviatkov, a jednotliví obyvatelia sa zasa budú musieť rozhodnúť, či ešte viac ohrozia svojich zraniteľnejších príbuzných.

Európa a Severná aj Latinská Amerika bojujú s narastajúcimi prípadmi nákazy koronavírusom, ktoré ženú zdravotnícke systémy na pokraj zrútenia a pred blížiacimi sa vianočnými sviatkami nútia vlády vyhlasovať zákazy pohybu obyvateľov či zatvárať prevádzky.

Maria Van Kerkhove, technická vedúca WHO pre pandémiu ochorenia COVID-19, uviedla, že možnosti s "nulovým rizikom" neexistujú.

"Je menšie riziko alebo väčšie riziko - ale riziko je," povedala na virtuálnom brífingu pre médiá.

"Je to neuveriteľne ťažké, lebo predovšetkým cez sviatky... naozaj chceme byť s rodinou, ale v niektorých situáciách je ťažké rozhodnutie nemať rodinné stretnutie tou najbezpečnejšou taktikou," vysvetlila Van Kerkhove. Dodala, že každý sa musí sám rozhodnúť a zvážiť, či možno donesie koronavírus do domácnosti zraniteľnejších ľudí s vyšším rizikom, že na toto ochorenie zomrú.

Van Kerkhove navrhla virtuálne spojenie s rodinou, ktoré môže byť jedným zo spôsobov osláv.

"Aj keď tento rok nemôžete sviatky tráviť spoločne, môžete ich osláviť, keď sa toto všetko skončí," povedala americká expertka. "My to tak v našej rodine urobíme a budeme mať veľa osláv, keď už bude po všetkom," doplnila.

Michael Ryan, riaditeľ WHO pre núdzové situácie, poznamenal, že treba dosiahnuť rovnováhu medzi vedou a ekonomickými a sociálnymi okolnosťami. Podľa Ryana nie je žiaden recept na to, ako dlho by malo počas sviatočného obdobia trvať uvoľnenie obmedzení, aby to bolo bezpečné.

Ryan pred štvrtkovým Dňom vďakyvzdania v USA upozornil, že po tomto sviatku v susednej Kanade, ktorá ho tento rok oslavovala 12. októbra, sa prenos koronavírusu medzi ľuďmi zvýšil.

V oblastiach s výrazným komunitným šírením nákazy by ďalšie otváranie či uvoľňovanie "nepochybne" vyústilo do ešte väčšieho prenosu koronavírusu, uviedol Ryan.


Komentáre