Zdravie

VOLÁTE SPRÁVNE? Použitie čísel 155 a 112 treba rozlišovať

"Na 155 voláme v prípade vážnych zdravotných ťažkostí, doslova, keď ide o zdravie alebo o život. Linka 112 je európskym číslom tiesňového volania."

TASR/Webmagazin.sk, 17. februára 2021 15:53
Ilustračná snímka. Foto: TASR Vladimír Benko

Núdzové čísla 112 a 155 pre kontaktovanie rýchlej pomoci neslúžia úplne pre ten istý účel. Pomoc tak pri ich správnom rozlišovaní môže doraziť skôr o desiatky sekúnd. Na sociálnej sieti to pripomína Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (ZZS) SR.

"Na 155 voláme v prípade vážnych zdravotných ťažkostí, doslova, keď ide o zdravie alebo o život," spresnilo operačné stredisko. Linka 112 je európskym číslom tiesňového volania. Kontaktovať ju treba v prípade väčšieho nešťastia, napríklad dopravnej nehody, prírodnej katastrofy či požiaru, aby mohli pomôcť všetky zložky integrovaného záchranného systému - hasiči, polícia aj záchranári.

"Ak v prípade vážnych zdravotných ťažkostí zavoláme na 112 namiesto 155, nestane sa nič. Svoj problém však budeme musieť vysvetľovať dvakrát, operátorovi na 112 a neskôr aj operátorovi na 155. Pomoc sa tak môže oneskoriť o desiatky sekúnd," upozornilo operačné stredisko.

Komentáre