Zdravie

Viete, ktoré sú najčastejšie choroby dovolenkárov? Odpovedá odborník

"Predísť zdravotným komplikáciám pomôže návšteva praktického lekára pred vycestovaním. Vzhľadom na destináciu doktor poskytne informácie o potrebných očkovaniach či prípadných zdravotných rizikách. "

TASR, 3. júla 2019 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Dovolenkárom najčastejšie hrozia hnačka a úpal. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR preto na cestách odporúča dbať na osobnú hygienu, predovšetkým na pravidelné umývanie rúk. Rovnako dôležitá je hygiena potravín a vody. Pred úpalom sa treba chrániť pokrývkami hlavy a dostatočným pitným režimom.

Na dovolenke by sa cestovatelia mali vyhnúť nezvyčajným jedlám. „Konzumujte iba dôkladne tepelne spracovanú stravu a nejedzte neumytú surovú zeleninu, majonézy, vajíčka či studené misy,“ radia hygienici. Lepšie je vybrať si ovocie, ktoré sa dá ošúpať alebo je dôkladne umyté zdravotne bezpečnou vodou. V rizikových krajinách odborníci neodporúčajú používať vodu ani na prípravu kávy či umývanie zubov, uprednostniť by sa mala balená.

Pred úpalom pomôže klobúk alebo čiapka, dostatočný pitný režim a opaľovacie prípravky. Obzvlášť citlivé na slnko sú deti, potrebujú vysoký ochranný faktor. „Deti mladšie ako jeden rok by sa vôbec nemali vystavovať priamemu slnečnému žiareniu,“ pripomenula hovorkyňa ÚVZ Daša Račková. Pre ostatných platí odporúčanie, aby sa počas horúčav nepohybovali vonku medzi 11.00 h a 15.00 h.

Vo vlhkom teplom prostredí hrozia tiež plesňové kožné ochorenia, podľa hygienikov sa preto treba vyhýbať chodeniu naboso. Pred komármi je vhodné chrániť sa repelentmi.

Predísť zdravotným komplikáciám pomôže návšteva praktického lekára pred vycestovaním. Vzhľadom na destináciu doktor poskytne informácie o potrebných očkovaniach či prípadných zdravotných rizikách.

Komentáre