Zdravie
Veľká noc netradične: Tieto recepty ju oživia
Alena Klepochová, 29. marca 2013 12:00

Krémová zemiaková polievka s medvedím cesnakom a parmezánovým krutónom
(4 porcie)
Suroviny:
- 2 žlté cibule
- cca 300 g ošúpaných zemiakov
- medvedí cesnak (podľa chuti)
- 2 dcl smotany 33%
- pár kociek masla
- soľ
- korenie
- muškátový oriešok
- bobkový list
- olej
Na parmezánový krutón:
- 2 plátky toastového chleba
- soľ
- korenie
- trošku olivového oleja
Postup:
1. Cibuľu nakrájame na tenké plátky, osmažíme na oleji do zlatista, pridáme bobkový list a nakrájané zemiaky. Zalejeme vodou a necháme na malom plameni uvariť.
2. Keď zemiaky úplne zmäknú, vyberieme bobkový list a rozmixujeme polievku pomocou ponorného mixéra.
3. Potom nasekáme medvedí cesnak (podľa chuti) a ešte trochu vymixujeme. Nakoniec vmiešame smotanu a jednotlivé kúsky masla. Dochutíme soľou a korením a muškátovým orieškom.
1. Parmezánový krutón si pripravíme tak, že nakrájame toast na kocky (cca 5 mm x 5 mm), vložíme do misky a premiešame so soľou, korením a olivovým olejom.
2. Rozložíme na plech a postrúhame na ne čerstvý parmezán. Dáme zapiecť do predhriatej rúry na 180 stupňov, kým nebudú do zlatista opečené (cca 3 minúty)
.(4 porcie)
Suroviny:
- 2 žlté cibule
- cca 300 g ošúpaných zemiakov
- medvedí cesnak (podľa chuti)
- 2 dcl smotany 33%
- pár kociek masla
- soľ
- korenie
- muškátový oriešok
- bobkový list
- olej
Na parmezánový krutón:
- 2 plátky toastového chleba
- soľ
- korenie
- trošku olivového oleja
Postup:
1. Cibuľu nakrájame na tenké plátky, osmažíme na oleji do zlatista, pridáme bobkový list a nakrájané zemiaky. Zalejeme vodou a necháme na malom plameni uvariť.
2. Keď zemiaky úplne zmäknú, vyberieme bobkový list a rozmixujeme polievku pomocou ponorného mixéra.
3. Potom nasekáme medvedí cesnak (podľa chuti) a ešte trochu vymixujeme. Nakoniec vmiešame smotanu a jednotlivé kúsky masla. Dochutíme soľou a korením a muškátovým orieškom.
1. Parmezánový krutón si pripravíme tak, že nakrájame toast na kocky (cca 5 mm x 5 mm), vložíme do misky a premiešame so soľou, korením a olivovým olejom.
2. Rozložíme na plech a postrúhame na ne čerstvý parmezán. Dáme zapiecť do predhriatej rúry na 180 stupňov, kým nebudú do zlatista opečené (cca 3 minúty)
Grilované jahňacie kotlety marinované s koriandrom, couscous so sušenými hrozienkami a jogurtový dip
(4 porcie)
Suroviny:
- 800 g jahňacie kotletky
- 1 balenie koriandra
- 4 strúčiky cesnaku
- šťava z jedného citróna
- 5 cl olivového oleja
- soľ
- korenie
- 1 balenie couscousu (500 g)
- 300 g sušených hrozienok
- 150 g píniových orechov
- petržlenová vňať
- 4 dcl bieleho jogurtu
- 2 PL medu
- 10 g mäty
- soľ, korenie, citrónová šťava (podľa chuti)
Postup:
1. Do misky si roztlačíme cesnak, nasekáme stonky z koriandra (listy si necháme bokom d jogurtového dipu), pridáme citrónovú šťavu, soľ, korenie a za stáleho miešania pomaly prilievame olivový olej. Touto marinádou potrieme kotletky zhruba 24 hodín vopred.
2. Pri tepelnej úprave len uzavrieme mäso na panvici a dopečieme v trúbe na 180 stupňov cca 12 – 14 minút. Po dopečení necháme chvíľu mäso odležať.
3. Couscous si pripravíme tak, že dáme zovrieť 1 l slanej vody, vložíme 500 g couscousu do väčšej misky, zalejeme vriacou vodou a misku prikryjeme potravinárskou fóliou. Necháme stáť zhruba 10 minút, občas premiešame vidličkou.
4. Keď couscous vychladne, zamiešame ho s nasekanými sušenými hrozienkami, píniovými orieškami a nasekanou petržlenovou vňaťou. Pridáme trochu olivového oleja, aby nebol veľmi polepený.
5. Jogurtový dip pripravíme tak, že zmiešame v miske biely jogurt, med, nasekané lístky mäty a koriandra, citrónovú šťavu, soľ a korenie.
(4 porcie)
Suroviny:
- 800 g jahňacie kotletky
- 1 balenie koriandra
- 4 strúčiky cesnaku
- šťava z jedného citróna
- 5 cl olivového oleja
- soľ
- korenie
- 1 balenie couscousu (500 g)
- 300 g sušených hrozienok
- 150 g píniových orechov
- petržlenová vňať
- 4 dcl bieleho jogurtu
- 2 PL medu
- 10 g mäty
- soľ, korenie, citrónová šťava (podľa chuti)
Postup:
1. Do misky si roztlačíme cesnak, nasekáme stonky z koriandra (listy si necháme bokom d jogurtového dipu), pridáme citrónovú šťavu, soľ, korenie a za stáleho miešania pomaly prilievame olivový olej. Touto marinádou potrieme kotletky zhruba 24 hodín vopred.
2. Pri tepelnej úprave len uzavrieme mäso na panvici a dopečieme v trúbe na 180 stupňov cca 12 – 14 minút. Po dopečení necháme chvíľu mäso odležať.
3. Couscous si pripravíme tak, že dáme zovrieť 1 l slanej vody, vložíme 500 g couscousu do väčšej misky, zalejeme vriacou vodou a misku prikryjeme potravinárskou fóliou. Necháme stáť zhruba 10 minút, občas premiešame vidličkou.
4. Keď couscous vychladne, zamiešame ho s nasekanými sušenými hrozienkami, píniovými orieškami a nasekanou petržlenovou vňaťou. Pridáme trochu olivového oleja, aby nebol veľmi polepený.
5. Jogurtový dip pripravíme tak, že zmiešame v miske biely jogurt, med, nasekané lístky mäty a koriandra, citrónovú šťavu, soľ a korenie.
Špenátové soufflé
Suroviny:
- 60 g hladkej múky
- 60 g masla
- 500 ml mlieka
- 100 g špenátu (zblanšírovaného)
- 6 vajec (rozdelené)
- soľ
- korenie
- parmezán
- roztopené maslo na potieranie
Postup:
1. Roztopeným maslom potrieme muffinové formy a vysypeme ich strúhankou.
2. Z múky a masla spravíme zápražku a pomaly za stáleho miešania vlejeme 400 ml mlieka, kým nám nevznikne hustý bešamel.
3. Zvyšných 100 ml mlieka dáme jemne zohriať a rozmixujeme so špenátom, až vznikne pyré. Pyré vmiešame do bešamelu, nastrúhame trochu parmezánu na chuť a nakoniec pridáme žĺtka (bešamel musí už byť odstavený z ohňa).
4. Vo veľkej miske si vyšľaháme bielka a po častiach zľahka vmiešavame do bešamelu. Pozor, nevmiešavame ich metličkou, radšej varechou, pretože inak nám popraskajú našľahané vzduchové bubliny v bielkach a soufflé sa pekne nenadvihne.
5. Hmotou naplníme formy cca do ¾, vložíme do vodného kúpeľa a pečieme v trúbe na 180 stupňov cca 20 – 25 minút. Počas pečenia trúbu neotvárame.
6. Soufflé je hotové, ako do prostriedku zapichneme nožík a vyjde úplne čistý.
7. Servírujeme so strateným vajcom a rukolou, alebo môžeme aj ako prílohu napr. k údenému mäsu.
Suroviny:
- 60 g hladkej múky
- 60 g masla
- 500 ml mlieka
- 100 g špenátu (zblanšírovaného)
- 6 vajec (rozdelené)
- soľ
- korenie
- parmezán
- roztopené maslo na potieranie
Postup:
1. Roztopeným maslom potrieme muffinové formy a vysypeme ich strúhankou.
2. Z múky a masla spravíme zápražku a pomaly za stáleho miešania vlejeme 400 ml mlieka, kým nám nevznikne hustý bešamel.
3. Zvyšných 100 ml mlieka dáme jemne zohriať a rozmixujeme so špenátom, až vznikne pyré. Pyré vmiešame do bešamelu, nastrúhame trochu parmezánu na chuť a nakoniec pridáme žĺtka (bešamel musí už byť odstavený z ohňa).
4. Vo veľkej miske si vyšľaháme bielka a po častiach zľahka vmiešavame do bešamelu. Pozor, nevmiešavame ich metličkou, radšej varechou, pretože inak nám popraskajú našľahané vzduchové bubliny v bielkach a soufflé sa pekne nenadvihne.
5. Hmotou naplníme formy cca do ¾, vložíme do vodného kúpeľa a pečieme v trúbe na 180 stupňov cca 20 – 25 minút. Počas pečenia trúbu neotvárame.
6. Soufflé je hotové, ako do prostriedku zapichneme nožík a vyjde úplne čistý.
7. Servírujeme so strateným vajcom a rukolou, alebo môžeme aj ako prílohu napr. k údenému mäsu.