Zdravie

V ktorých situáciách dopĺňať magnézium

"Magnézium (horčík) je veľmi dôležitý minerál, ktorý pomáha ľudskému telu k správnemu a bezproblémovému fungovaniu. Máte ho dostatok? "

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 7. apríla 2020 8:29
V ktorých situáciách dopĺňať magnézium Foto: Magnerot
Magnézium je súčasťou mnohých enzýmov, pomáha srdcu, svalom, bunkám. Prijímame ho predovšetkým v strave. Tá však musí byť komplexná, vyvážená a správne pripravená. Bohužiaľ v dnešnej dobe robíme často pri stravovaní kompromisy. Preto, ak chceme zabezpečiť nášmu telu dostatočný príjem magnézia, mali by sme porozmýšľať nad jeho doplnkovým prísunom. Kedy je to zvlášť dôležité?

Keď sme vystavení nadmernému stresu
Dnes sa nachádzame bohužiaľ v okolnostiach, ktoré stresu naozaj prajú. Či už sú to obavy o svoje zdravie alebo o prácu a príjem, dlhodobý pobyt na jednom mieste, v rovnakom priestore a s tými istými ľuďmi, okrem rodičovskej aj učiteľská zodpovednosť za svoje deti, málo pobytu na slnku a veľa ďalšieho – všetko to je možnou príčinou pre zvýšený stres. V takýchto chvíľach môže byť magnézium jedným z užitočných pomocníkov. Pomáha so znižovaním napätia, trasľavosti, tenznej bolesti hlavy a tiež v boji proti únavovému syndrómu.

Keď sa rozhodneme intenzívne športovať
Mnohých z nás pobyt v domácom prostredí vyprovokuje k zmene života a k aktívnemu športovaniu. Na nedostatok času sa teraz naozaj nemôžeme vyhovárať a tak sa v duchu „moje telo – moja posilňovňa“ pustíme do ozajstného tréningu. Aktívne športovanie však predstavuje pre náš organizmus nadpriemernú záťaž. A práve magnézium má vplyv na svalovú kontrakciu a normálny rytmus srdca. Jeho nedostatok sa okrem iného môže prejavovať ako depresia, apatia, alebo svalová slabosť.

Keď čakáme prírastok do rodiny
Každá mama by chcela dať svojmu dieťaťu len to najlepšie. Platí to nielen po pôrode, ale aj pred ním. Je prirodzené, že počas tehotenstva významne rastú nároky na organizmus budúcej mamičky. Musí totiž živiť nielen seba, ale aj dieťatko. Zároveň môže počas tehotenstva klesať hladina magnézia (najčastejšie na začiatku tretieho trimestra). Magnézium je dôležité nie len pre matku, ale hlavne pre zdravý vývoj dieťatka.

Keď máme problémy so srdcom
Takzvaní srdciari – teda ľudia, ktorí majú problémy so kardiovaskulárneho charakteru vplyv magnézia na svoje zdravie pravdepodobne dôverne poznajú. Pomáha v súvislosti s koronálnou chorobou srdca a artériovou hypertenziou. Je samozrejmé, že správny a zdravý životný štýl je pre naše zdravie absolútnym základom, no popri zdravom životnom štýle a vyváženej strave je magnézium naozaj dobrý pomocník.

Keď nás trápia nepríjemné svalové kŕče
Je jedno, či pochádzajú s nárazového športovania, stuhnutého svalstva, alebo majú súvis s tehotenstvom. Svalové kŕče sú vždy nepríjemnou a bolestivou záležitosťou, ktorá nám vie skomplikovať plány a na čas nás dokonca vyradí z pracovného života. Magnézium pôsobí na tonus hladkých svalov a je nápomocné pri zmierňovaní všetkých vyššie spomenutých symptómoch.
Foto: Magnerot

Aké magnézium si vybrať?
Magnézium nám môže pomôcť naozaj v rozličných životných situáciách. Pri prijímaní doplnkového magnézia, je však veľmi dôležité to, ako efektívne ho dokážeme vstrebať. Aby sa totiž magnézium do nášho organizmu dostalo v čo najväčšom množstve, potrebuje na to správny „nosič“. Jedným z takýchto nosičov je aj kyselina orotová. Kyselina orotová je prirodzene sa vyskytujúca biologická látka, telu vlastná, obsiahnutá aj v mlieku a kolostre. Preto je prirodzeným nosičom pre magnézium a iné minerálne látky a kovy a zároveň zvyšuje ich vstrebávanie.

Ak sa rozhodnete siahnuť po doplnkovom magnéziu, zvážte také, ktoré vďaka prirodzenému nosiču zvyšuje jeho efektívne vstrebávanie. Na trhu je viacero magnézií, ktoré si môžeme kúpiť v lekárňach. Jedným z nich je aj Magnerot® od nemeckej spoločnosti Wörwag Pharma. Je to zároveň jediné magnézium s dihydrátom magnéziumorotátu, teda s kyselinou orotovou. Dostanete ho v každej dobrej lekárni.
Magnerot® je liek na vnútorné použitie s obsahom dihydrátu magnéziumorotátu. Pred užitím lieku si pozorne prečítajte príbalovú informáciu a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.


Komentáre