Zdravie

Tri situácie, v ktorých môže ženskému telu pomôcť magnézium

"Magnézium (horčík) je pre ľudský organizmus veľmi dôležitý minerál."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 21. apríla 2020 8:04
Foto: Magnerot
Pomáha nášmu telu správne a bezproblémovo fungovať v rozličných situáciách. Je síce užitočné pre všetkých, no najčastejšie ho oceňujeme hlavne my – ženy. Tu je pár príkladov, kedy po ňom siahame.

Počas tehotenstva
V čase, keď čakáme bábätko často trávime hodiny a hodiny hľadaním a kupovaním všetkého, čo bude potrebovať, keď sa narodí. Kvalitná výbavička je skvelá vec, no nezabúdajme, že tú najdôležitejšiu „výbavičku“ – telo – dávame svojmu dieťaťu práve počas tehotenstva. Preto by sme mali dbať predovšetkým na naše stravovanie a výživu. Počas gravidity totiž hladina magnézia klesá, pričom najnižšie hodnoty dosahuje medzi 24. až 30. týždňom tehotenstva. V tehotenstve je preto zvýšená spotreba magnézia - s rastom plodu totiž stúpajú nároky na spotrebu magnézia, ktoré sa využíva na stavbu orgánov, tvorbu kostí a vývoj centrálnej nervovej sústavy.

Vo chvíľach stresu a pri migréne
Stres nie je len výsostne pracovná záležitosť. Ekonomický, vzťahový, rodinný, dlhodobý i nárazový stres si z našej energie i z nášho zdravia berie vždy svoju daň. Stres je zároveň jedným zo spúšťačov nepríjemnej migrény, s ktorou má pravidelné skúsenosti nejedna z nás, takže bojovať proti stresu má rozhodne význam. Účinky magnézia sa tu prejavujú napríklad normalizovaním napätia cievnej steny (vysoký krvný tlak), znížením svalového napätia, trasľavosti, kŕčov a vnímania bolesti, znížením výskytu záchvatov migrény, či zmiernením ich priebehu, ale aj zmiernením príznakov chronického únavového syndrómu a zlepšením fyzického a psychického stavu.

Pri športovaní i pri kŕčoch
Športovanie je dnes našťastie akýmsi znakom moderného a úspešného života. Nie je len snahou zhodiť pár kíl, ale často sa stáva dôležitou súčasťou nášho životného štýlu. Ak sa však venujeme športu intenzívne, nemali by sme zabúdať na to, že naše telo potrebuje pri zvýšenom výkone aj zvýšenú starostlivosť. Užitočným pomocníkom je tu magnézium.

Zohráva štruktúrnu úlohu v kostiach, bunkových membránach a chromozómoch. Aktívny transport iónov, ako kalia a kalcia cez bunečné membrány tiež vyžaduje magnézium. Prostredníctvom tejto úlohy v ión-transportných systémoch pôsobí magnézium na svaly, na vedenie nervových impulzov, svalovú kontrakciu a normálny rytmus srdca.

Či už športujeme, alebo nie – kŕče sa nám v istom období pravdepodobne nevyhnú. Sú naozaj nepríjemné a často nás dokážu paralyzovať doslova v sekunde. Magnézium tu pôsobí na tonus hladkých svalov a tak je nápomocné pri zmierňovaní všetkých vyššie spomenutých symptómoch.

Aké magnézium si vybrať?
Sú situácie, keď je doplnkový prísun magnézia naozaj užitočný. Magnézium je napríklad užitočné aj pre ľudí, ktorí majú problémy kardiovaskulárneho charakteru. Pri prijímaní doplnkového magnézia, je však veľmi dôležité to, ako efektívne ho dokážeme vstrebať. Aby sa totiž magnézium do nášho organizmu dostalo v čo najväčšom množstve, potrebuje na to správny „nosič“. Jedným z takýchto nosičov je aj kyselina orotová. Kyselina orotová je prirodzene sa vyskytujúca biologická látka, telu vlastná, obsiahnutá aj v mlieku a kolostre. Preto je prirodzeným nosičom pre magnézium a iné minerálne látky a kovy a zároveň zvyšuje ich vstrebávanie.

Ak sa rozhodnete siahnuť po doplnkovom magnéziu, zvážte také, ktoré vďaka prirodzenému nosiču zvyšuje jeho efektívne vstrebávanie. Na trhu je viacero magnézií, ktoré si môžeme kúpiť v lekárňach. Jedným z nich je aj Magnerot® od nemeckej spoločnosti Wörwag Pharma. Je to zároveň jediné magnézium s dihydrátom magnéziumorotátu, teda s kyselinou orotovou. Dostanete ho v každej dobrej lekárni.

Foto: Magnerot

Magnerot® je liek na vnútorné použitie s obsahom dihydrátu magnéziumorotátu. Pred užitím lieku si pozorne prečítajte príbalovú informáciu a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.

Komentáre