Zdravie

Trápia vás suché ruky? Dodržujte tieto jednoduché rady

"V zime dostáva pokožka rúk zabrať. "

Katarína Bačová, 31. januára 2018 10:00
Ruky dostávajú v zime poriadne zabrať. Foto: TASR
Suchá, šupinatá pokožka na rukách nie je v zime ničím nezvyčajným. Nízke teploty vonku v kontraste s vykúreným prostredím vnútri sú ťažkou skúškou. V tomto období máme tiež tendenciu častejšie si ruky umývať. Horúca voda a mydlo nás ochránia pred baktériami, no povrch kože môžu narušiť. Výsledkom je popraskanie a svrbivé pocity. Ako si ruky chrániť?

Krémujte


Základným prvkom vašej výbavy by mal byť krém na ruky. Noste ho pri sebe, aby ste mohli zasiahnuť skôr, ako sa ozvú ruky začervenaním a praskaním. Veľmi suché ruky pomôže zregenerovať aj nočný zábal – ruky si nakrémujte a natiahnite si rukavice. Výsledkom bude hebkejšia pokožka, pripravená vzdorovať denným nástrahám.

Skúste nechtíkový krém či rôzne kozmetické vazelíny. Vhodnejšie sú krémy bez alkoholu a zbytočnej chémie.

Krém noste vždy po ruke. Foto: TASR/AP Photo


Alternatívou krému na ruky môžu byť tiež prírodné oleje. Do pokožky vmasírujte niekoľko kvapiek olivového či kokosového. Masáž rozprúdi krv a zahrejete. Pomocou druhej ruky poriadne prejdite celé ruky, od jednotlivých prstov cez dlane až po chrbty rúk.

Chráňte ich


Účinky vody cítite aj sami. Pokožka je napnutá a podráždená. Aby ste svoje ruky chránili, vyhnite sa preto zdĺhavému umývaniu rúk. Nestriedajte teplú a studenú vodu, nedržte ich zbytočne dlho pod vodou. Vyhnite sa tiež sušičom rúk s horúcim vzduchom.

Pri umývaní riadu môžete nosiť rukavice, aby pokožka nemusela čeliť i agresívnym prostriedkom na umývanie riadu.

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP


Nosenie rukavíc nezanedbávajte ani vonku. Pri snehu ich vyberáme akosi automaticky, no suchý mráz je pre pokožku rovnako nepríjemným.

Naopak vodu nezabúdajte prijímať, pitný režim nepodceňujte ani v zime.

Správnou starostlivosťou môžete vyčerpanú pokožku opäť vzkriesiť. Ak sa vám to nedarí, môže ísť o vážnejší problém, napríklad ekzém či psoriázu. Obráťte sa preto na lekára.

Komentáre