Zdravie

Sú slovenskí kňazi v čase pandémie dostatočne chránení

"Okrem lekárov, zdravotníkov a ďalších dôležitých profesií sa v prvej línií kontaktu nachádzajú aj duchovní, ktorí pri výkone svojho povolania častokrát bývajú priamo ohrození nákazou Covid-19. O ich ochrane sa však vôbec nehovorí."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 21. januára 2022 14:11
Foto: Unsplash
Pandémia koronavírusu je tu s nami už 2 roky a novozistený variant Omicron, ktorý sa na územie Slovenska dostal na prelome roka, vyvoláva mnoho otázok. Prevencia a ochrana pred koronavírusom je kvôli vysokej infekčnosti Omicronu stále aktuálnou témou.

Medzi rizikové podujatia patria aj bohoslužby, ktoré majú pre veriacich veľký duchovný význam aj v čase pandémie. Odborníci odporúčajú redukovať zhromažďovanie osôb i stretávanie sa s najbližšími a to nielen medzi jednotlivými veriacimi navzájom. Ohrozenou skupinou sú aj kňazi, ktorí sa pri výkone svojho poslania stretávajú s veriacimi pri spoločných obradoch aj individuálne.

„Mnoho ľudí sa v týchto ťažkých časoch, prirodzene, utieka k viere. Kňazi sa tak dostávajú do priameho kontaktu s väčším počtom veriacich, a to ako pri bohoslužbách, tak aj individuálnych obradoch a rozhovoroch. Mnoho z nich dokonca ponúklo svoje služby aj nemocniciam, kde pomáhajú zdravotníkom pri bežnej starostlivosti o covidových pacientov, ale ponúkajú im aj duchovnú oporu. Ide teda naozaj o ľudí v prvej línii, ktorí sa denne stretávajú s rizikom nakazenia sa koronavírusom,“ hovorí generálny vikár Trnavskej arcidiecézy Mons. Mgr. Róbert Kiss.
Foto: Herb-Pharma

Pri súčasných nariadeniach prebiehajú bohoslužby v režime OP (očkovaní a prekonaní). Ďalej sa opatrenia rozlišujú podľa toho či je bohoslužba bez spevu alebo so spevom. Bez spevu sa jedná o nízkorizikové hromadné podujatie, kde je obmedzený počet návštevníkov na najviac 100 osôb alebo 50 % kapacity priestorov. Pri speve sa jedná o stredne rizikové podujatie, kde je obmedzený počet na maximálne 25 % kapacity. Režim OP sa nevzťahuje na výkon individuálnej pastoračnej činnosti, ako je napríklad spoveď alebo pomazanie chorých, v prípade krstu či sobášneho obradu nie sú v režime OTP žiadne kapacitné obmedzenia. Aj pri dodržiavaní opatrení sa však kňazi dostávajú do priameho kontaktu s väčším počtom veriacich, čo môže viesť k ohrozeniu imunity a potenciálnej nákaze koronavírusom.

Účinnou prevenciou proti nakazeniu sa koronavírusom sú ústne a nosové spreje VIROSTOP s rastlinným extraktom z cista krétskeho, čo potvrdila aj nedávna vedecká štúdia. Ústny sprej vytvára po vstreknutí do hrdla na sliznici ochrannú bariéru, ktorá zabraňuje vírusom a baktériám preniknutiu do organizmu. Aj preto sa spoločnosť Herb-Pharma rozhodla darovať tieto produkty cirkvi na Slovensku. Viac ako 10 000 sprejov VIROSTOP sa aktuálne distribuuje kňazom v diecézach po celom Slovensku.

„V predvianočnom období prebehli rozvozy sprejov v bratislavskej, trnavskej a nitrianskej diecéze, do konca roka sa spreje dostali aj do ďalších oblastí,“ dopĺňa Mons. Mgr. Róbert Kiss, ktorý sa osobne poďakoval za podporu a sponzorský dar od spoločnosti Herb-Pharma.

„Veríme však, že do konca roka sa nám podarí zásobiť sprejmi čo najviac kňazov, ktorí môžu byť vďaka tomu pri vykonávaní svojho poslania o niečo viac chránení,“
hovorí Ondrej Michlo, konateľ spoločnosti Herb-Pharma.

Komentáre