Zdravie
Trpíte stresom, únavou a nespavosťou? Pomôže vám horčík
Alena Klepochová, 4. marca 2013 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP PhotoVýsledky klinickej štúdie Centra pre výskum a vývoj Fakultnej nemocnice v Hradci Králové a Katedra výživy ľudí na Fakulte agrobiológie a potravinových zdrojov SPU v Nitre ukázali, že približne každý tretí Slovák pravdepodobne trpí nedostatkom horčíka. Horčík je pritom jedným z najdôležitejších a najrozšírenejších prvkov v ľudskom organizme, je základným zdrojom energie v množstve enzymatických reakcií.
Horčík sa stráca aj z potravín
„V súčasnom jedálničku ľudí je prítomnosť horčíka na spodnej hranici. Je zaujímavé, že napríklad v jablkách sa dnes nachádza o 50 % menej horčíka ako v 80. rokoch. Veľké množstvo horčíka sa z potravín stráca aj technologickým spracovaním,“ upozornil prof. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc., ktorý výskum viedol.
Ilustračné foto Foto: TASRAj pre zdravých ľudí je nízka hladina horčíka nebezpečná. Najčastejšie sa prejavuje bolesťami hlavy, celkovou únavou, nedostatočnou sústredenosťou, bolesťami a kŕčmi svalov, problémami so zápchou, náchylnosťou k stresu a množstvom iných ťažkostí. Viac ako odporúčanú dennú dávku horčíka je potrebné prijímať v záťažových situáciách. Viac horčíka v strave a pitnom režime by sme mali prijímať aj vtedy, keď pijeme veľa kávy, jeme vyprážané alebo konzervované jedlá, užívame výživové doplnky a napríklad aj antikoncepciu.
Antistresový minerál
„Počas aktívnej športovej činnosti, ktorá je pre organizmus nesmierne dôležitá, dochádza vo vyššej miere k spotrebe minerálov, teda aj horčíka. Dostatočný príjem tekutín a minerálov počas športu napomôže celkovej regenerácii organizmu a najmä svalov,“ povedal kondičný tréner a špecialista na výživu Vlado Zlatoš.
Pri strese a emočnej záťaži sa okrem hormónov, napríklad adrenalínu, vo veľkej miere spotrebúva aj horčík.
Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan StoklasaS minerálmi pomôžu minerálky
Horčík sa vstrebáva v tenkom čreve. Preto je jeho dopĺňanie stravou veľmi dôležité. Bohaté zásoby horčíka sa nachádzajú napríklad v strukovinách, čerstvej listovej zelenine, orechoch, morských rybách či banánoch. Minerálne látky sa z vody do organizmu vstrebávajú lepšie, ako napríklad z potravín alebo z doplnkov výživy.
Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš








