Zdravie
Trpíte stresom, únavou a nespavosťou? Pomôže vám horčík
Alena Klepochová, 4. marca 2013 12:00Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Množstvo ľudí pociťuje v súvislosti s neustálym stresom a nadmerným pracovným zaťažením chronickú únavu, nesústredenosť, poruchy spánku alebo svalovú slabosť. V mnohých prípadoch môže pritom problém tkvieť aj v nedostatku horčíka, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou asi 300 dôležitých procesov v našom tele. Výsledky klinickej štúdie Centra pre výskum a vývoj Fakultnej nemocnice v Hradci Králové a Katedra výživy ľudí na Fakulte agrobiológie a potravinových zdrojov SPU v Nitre ukázali, že približne každý tretí Slovák pravdepodobne trpí nedostatkom horčíka. Horčík je pritom jedným z najdôležitejších a najrozšírenejších prvkov v ľudskom organizme, je základným zdrojom energie v množstve enzymatických reakcií.
Horčík sa stráca aj z potravín
„V súčasnom jedálničku ľudí je prítomnosť horčíka na spodnej hranici. Je zaujímavé, že napríklad v jablkách sa dnes nachádza o 50 % menej horčíka ako v 80. rokoch. Veľké množstvo horčíka sa z potravín stráca aj technologickým spracovaním,“ upozornil prof. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc., ktorý výskum viedol.
Ilustračné foto Foto: TASR
Medzi najzávažnejšie prejavy nedostatku horčíka patrí vznik srdcovej arytmie a nedostatočné vylučovanie inzulínu, svalové kŕče a sťahy. Denný príjem horčíka by mal byť približne 400 až 420 mg u mužov a tehotných alebo dojčiacich žien. Ženy by mali prijímať okolo 300 až 320 mg horčíka.Aj pre zdravých ľudí je nízka hladina horčíka nebezpečná. Najčastejšie sa prejavuje bolesťami hlavy, celkovou únavou, nedostatočnou sústredenosťou, bolesťami a kŕčmi svalov, problémami so zápchou, náchylnosťou k stresu a množstvom iných ťažkostí. Viac ako odporúčanú dennú dávku horčíka je potrebné prijímať v záťažových situáciách. Viac horčíka v strave a pitnom režime by sme mali prijímať aj vtedy, keď pijeme veľa kávy, jeme vyprážané alebo konzervované jedlá, užívame výživové doplnky a napríklad aj antikoncepciu.
Antistresový minerál
„Počas aktívnej športovej činnosti, ktorá je pre organizmus nesmierne dôležitá, dochádza vo vyššej miere k spotrebe minerálov, teda aj horčíka. Dostatočný príjem tekutín a minerálov počas športu napomôže celkovej regenerácii organizmu a najmä svalov,“ povedal kondičný tréner a špecialista na výživu Vlado Zlatoš.
Pri strese a emočnej záťaži sa okrem hormónov, napríklad adrenalínu, vo veľkej miere spotrebúva aj horčík.
Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Jeho zvýšený prísun sa prejaví lepšou schopnosťou koncentrácie a vyššou výkonnosťou. Aj preto sa horčíku hovorí antistresový minerál. Okrem fyzicky a psychicky náročných situácií sa vyšší príjem horčíka odporúča aj v tehotenstve, počas dojčenia a vtedy, keď je organizmus oslabený chorobou či zvýšenou teplotou. Vo veľmi vysokej miere sa horčík z tela vylučuje po požití alkoholu a pri liečbe diuretikami. S minerálmi pomôžu minerálky
Horčík sa vstrebáva v tenkom čreve. Preto je jeho dopĺňanie stravou veľmi dôležité. Bohaté zásoby horčíka sa nachádzajú napríklad v strukovinách, čerstvej listovej zelenine, orechoch, morských rybách či banánoch. Minerálne látky sa z vody do organizmu vstrebávajú lepšie, ako napríklad z potravín alebo z doplnkov výživy.
Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš
Ideálnym zdrojom pre príjem horčíka je preto aj pitie minerálnych vôd. „Minerálna voda je prirodzeným a dobre dostupným zdrojom minerálov, ktoré dokáže telo efektívne zužitkovať,“ dodal prof. Zadák. Pre každodenný pitný režim sú najvhodnejšie tzv. stredne-mineralizované minerálne vody s nižšou hladinou sodíka.