Zdravie

Staráte sa o svoju pokožku správne? V zime ju ohrozuje mráz aj kúrenie

"Aj počas zimy ohrozuje pokožku UV žiarenie. Vo vysokých nadmorských polohách je rovnako intenzívne ako pri mori."

TASR, 10. decembra 2016 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann
Pokožku v zime ohrozuje nielen slnko, ale najmä mráz, vietor a vykúrené miestnosti. "Ak je vplyv mrazu dlhodobý, spôsobuje pokožke permanentný šok a môže viesť až ku kožným chorobám, ako je napríklad rosacea. Krátkodobé vystavenie pokožky vplyvom chladu môže mať, naopak, blahodarný účinok. Stimuluje krvný obeh, a tým pokožku prekrvuje a zvyšuje jej obranyschopnosť," hovorí dermatovenerologička Adriana Tomeková.

Najväčší orgán tela potrebuje počas zimy inú ochranu ako v lete. Hydratačný krém treba vymeniť za výživný polomastný alebo mastný krém. "Odporúčam voliť krémy, ktoré obsahujú rastlinné tuky. Skvelým pomocníkom sú krémy so systémom voda v oleji, ktoré neprepúšťajú pot a teplo, pôsobia okluzívne, vo vrchných vrstvách pokožky zadržiavajú jej vlhkosť. Takto hydratujú aj citlivú pokožku. Vhodná je i termálna voda s obsahom minerálov. Určite netreba zabúdať na výživu pre pery," povedala Tomeková.

Aj počas zimy ohrozuje pokožku UV žiarenie. Vo vysokých nadmorských polohách je rovnako intenzívne ako pri mori. "Zdalo by sa, že v zime si naša pokožka oddýchne od vplyvov UV žiarenia, ktoré zapríčiňuje predčasné starnutie či rôzne alergické reakcie. Nie je to však pravda. Ostré slnko ohrozuje našu pleť nielen počas lyžovačky na horách," upozornila Tomeková. Odporúča preto používať krémy s UV filtrom 50 a s hutnejšou textúrou.

S kozmetickými produktmi to však netreba preháňať. Alergická reakcia môže byť výsledkom kombinovania viacerých produktov súčasne. "Je dôležité si uvedomiť, že samostatne nemusí látka spôsobovať zdravotný problém, ale pri kombinácii s inými môže vyvolať alergiu. Ide o tzv. 'kokteilový efekt'. Podľa istej európskej štúdie si priemerná žena na seba nanesie šesť až 12 kozmetických produktov denne, čo veľmi zvyšuje riziko kokteilového efektu," vysvetlila zástupkyňa výrobcu kozmetiky Eva Kučerová.

ODPORÚČAME AJ:
Máte kruhy a vačky pod očami? Prezradíme vám, ako vznikajú
Opýtali sme sa za vás: Existuje alergia na spermie?
Máte zápchu? Môže vám hroziť smrteľné nebezpečenstvo
Päť tipov ako zvládnuť ekzém

Komentáre