Zdravie
Chcete mať zdravé srdce? Toto by ste mali jesť
Alena Klepochová, 25. apríla 2014 10:00Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič
Tušíte, koľkokrát denne sa stiahne vaše srdce? Je to neuveriteľných 100 000 úderov, počas ktorých prečerpá tisíce litrov krvi. Naše srdce za celý život vykoná viac ako 2,5 miliardy úderov. Ak si ho chcete udržať zdravé, nemali by ste na neho zabúdať v bežnom živote.
Na Slovensku asi niet rodiny, v ktorej by sa niekto neliečil na ochorenie srdca či ciev a tiež takej, kde by kardiovaskulárnemu ochoreniu niekto nepodľahol. V našej krajine je očakávaná doba prežitia pri narodení v porovnaní s vyspelejšími krajinami západnej Európy stále takmer o 10 rokov kratšia, práve kvôli kardiovaskulárnym ochoreniam. V celosvetovom rebríčku úmrtnosti na srdcovocievne ochorenia sa Slovensko nachádza na jednom z najhorších miest v Európe.
„Napriek tomu, že vieme, že je to vedúca príčina chorobnosti a úmrtnosti v našich podmienkach, napriek tomu sa nám dlhodobo nedarí ovplyvniť túto situáciu tak priaznivo, ako by sme si predstavovali. Znamená to záťaž pre pacienta, pre zdravotný systém a samozrejme pre túto krajinu vôbec," povedal prof. MUDr. Andrej Dukát, CSc. - II. Interná klinika LF UK a UNB, Bratislava, zakladajúci člen novej Únie pre zdravšie srdce.
Riziko srdcovocievneho ochorenia má takmer každý
Až deväť z desiatich Slovákov má minimálne jeden rizikový faktor pre vznik kardiovaskulárnych ochorení – vysoký krvný tlak, cholesterol, obezita, cukrovka, fajčenie. Hlavným problémom je to, že tieto rizikové faktory nijako nebolia a človek dlho ani len netuší, že v jeho organizme sa skrýva časovaná bomba, napríklad v podobe srdcového infarktu.
Pokiaľ sa nechcete pridať k stovkám tisíc Európanov, ktorí ročne umierajú na srdcovocievne ochorenia, mali by ste myslieť napríklad na zdravé stravovanie. Srdce pomôžu udržať zdravé tie správne potraviny. Tie môžu mať významný vplyv na zdravie nášho srdca.
Zdravé stravovanie však neznamená jesť „nemastné - neslané“ potraviny, ktorých konzumácia ľudí stojí obrovskú dávku sebazaprenia. Je to jednoduchšie, ako si mnohí myslia. Stačí počas niekoľkých týždňov zaraďovať do svojho životného štýlu nasledujúce pravidlá.
• Jesť dostatok ovocia a zeleniny – odporúča sa 4-5 porcií denne. Dve porcie je možné nahradiť 100-percentným ovocným alebo zeleninovým džúsom.
• Jesť viac celozrnných výrobkov – obsahujú málo nasýtených tukov a cholesterolu a naopak majú veľa vlákniny. Patrí medzi ne celozrnný chlieb, ražný chlieb, naturálna ryža či celozrnné cereálie.
• Aspoň 4x týždenne si dopriať porciu orieškov alebo semiačok.
• Pri varení používať tekuté rastlinné oleje – napríklad olivový, kukuričný, olej zo semien kanoly (odroda repky olejnej), naopak vyhýbať sa stuženým tukom.
• Uprednostňovať hydinu (bez kože) a ryby pred inými druhmi mäsa – sú hodnotným zdrojom bielkovín a zároveň obsahujú menej nasýtených tukov a cholesterolu, ako iné mäso (hovädzie, bravčové či jahňacie).
• Nasýtené tuky by mali tvoriť menej ako 7 percent celkového príjmu energie.
• Čítať etikety na potravinách – obsahujú dôležité informácie. Všímať si treba napríklad obsah tukov, ale tiež solí.
• Jesť viac celozrnných výrobkov – obsahujú málo nasýtených tukov a cholesterolu a naopak majú veľa vlákniny. Patrí medzi ne celozrnný chlieb, ražný chlieb, naturálna ryža či celozrnné cereálie.
• Aspoň 4x týždenne si dopriať porciu orieškov alebo semiačok.
• Pri varení používať tekuté rastlinné oleje – napríklad olivový, kukuričný, olej zo semien kanoly (odroda repky olejnej), naopak vyhýbať sa stuženým tukom.
• Uprednostňovať hydinu (bez kože) a ryby pred inými druhmi mäsa – sú hodnotným zdrojom bielkovín a zároveň obsahujú menej nasýtených tukov a cholesterolu, ako iné mäso (hovädzie, bravčové či jahňacie).
• Nasýtené tuky by mali tvoriť menej ako 7 percent celkového príjmu energie.
• Čítať etikety na potravinách – obsahujú dôležité informácie. Všímať si treba napríklad obsah tukov, ale tiež solí.