Zdravie

Škrupiny vajec by sa nemali umývať, obsahujú ochrannú vrstvu

"Fámy o tom, že konzumácia vajec upravených rôznym spôsobom zvyšuje u človeka hladinu cholesterolu, sú postavené na tom, že ten by musel jesť výlučne vajcia a aspoň 15 kusov každý deň. "

TASR, 5. apríla 2016 10:00
Po manipulácii s vajcami si treba poumývať ruky. Foto: TASR/AP
U vajec sa podľa Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) z času na čas môže vyskytnúť salmonelóza, teda baktéria, ktorá vyvoláva epidémiu. Uviedol to pre TASR tlačový tajomník ÚHS Ľubomír Urban.

Stopy salmonely sa podľa neho môžu nachádzať na vaječných škrupinách, preto si po manipulácii s vajcami treba poumývať ruky, aby sa na pripravované jedlo nepreniesli žiadne mikroorganizmy.

"Vaječné škrupiny by sa však nemali umývať, pretože obsahujú ochrannú vrstvu, ktorá bráni prechodu baktérií cez ich póry. Dôležité je vedieť, že pri vysokých teplotách sa salmonela zničí, preto je z hľadiska bezpečnosti konzumácie vajec dôležité, aby sa zohriali na teplotu vyššiu ako 70 stupňov Celzia. Neodporúča sa preto konzumovať vajcia v surovom stave," zdôraznil.

Fámy o tom, že konzumácia vajec upravených rôznym spôsobom zvyšuje u človeka hladinu cholesterolu, sú podľa Urbana postavené na tom, že ten by musel jesť výlučne vajcia a aspoň 15 kusov každý deň. "Vedci, naopak tvrdia, že jedenie vajec pomôže hlavne mladým ľuďom, silným jedákom mäsa a tým, ktorí nemajú radi mlieko a mliečne výrobky," dodal.

ODPORÚČAME TIEŽ:

Imunitu posilní ovocie a zelenina, spánok či chôdza
Muži s rakovinou prsníka sú liečení ako ženy
Kliešťa treba vyberať pinzetou, odporúča sa ho vykývať, nie vytočiť
Ako sa liečili infekcie vo svete bez antibiotík?

Komentáre